Marina americană (US Navy) s-a opus miercuri confiscării de către Iran a două nave petroliere, în ape internaţionale, în largul Omanului, anunţă într-un comunicat Comandamentul Central al Forţelor navale americane (NAVCENT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţe iraniene au deschis focul asupra unuia dintre petroliere, după care au fugit, la sosirea unui distrugător al US Navy, se arată în comunicat.

Cele două petroliere navigau sub pavilioanele Insulelor Marshall şi Bahamas.

”La ora (locală) 1.00 (0.00, ora României), un vas iranian s-a apropiat de petrolierul TRF Moss, care naviga sub pavilionul Insulelor marshall, în apele internaţionale, la Golful Oman. Vasul iranian a plecat când sitrugătorul cu rachete ghidate USS McFaul al US Navy a sosit la faţa locului”, anunţă NAVCENT.

Comandamentul anunţă că a desfăşurat, de asemenea, un avion fără pilot (dronă) de tip MQ-9 Reaper şi un avion de tip P-8 Poseidon de patrulare maritimă.

NAVCENT precizează că US Navy a primit apoi un apel SOS de la petrolierul Richmond Voyager, care naviga sub pavilionul Bahamas, după ce altă navă iraniană s-a apropiat la mai puţin de o milă şi i-a ordinat să oprească.

USS McFaul s-a îndreptat ”cu toată viteza” către Richmond Voyager.

Înainte de a ajunge la faţa locului, forţe iraniene au deschis focul - în mai multe rânduri - asupra petrolierului, potrivit NAVCENT, fără să facă victime sau pabube importante la bordul Richmond Voyager.

incidente s-au multiplicat la Golful Persic - o zonă maritimă crucială în transportul mondial de petrol - după ce Statele Unite s-au retras, în 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, menit să limiteze programul nuclear iranian şi au reimpus sancţiuni Republicii islamice vizând sectorul petrolier iranian.

Armata iraniană a confiscat, la sfârşitul lui aprilie, la Golful Oman, un petrolier sub pavilionul Insulelor Marshall care se înfrepta către Statele Unite, după care a confiscat, o săptămână mai târziu, un petrolier sub pavilionul Panama care traversa Strâmtoarea Ormuz.

Statele Unite critică cu regularitate acţiunile Teheranului în această zonă maritimă.

”Începând din 2021, Iranul a hărţuit sau confiscat aproape 20 de nave comerciale sub pavilion internaţional, reprezentând o ameninţare clară la adresa securităţii maritime a regiunii şi economiei mondiale”, denunţă NAVCENT în comunicat.

În 2019, Gardienii Revoluţiei au confiscat un petrolier sub pavilion britanic, pe care l-au eliberat după două luni.

În 2022, o flotilă a Marinei iraniene a confiscat pentru scurt timp, la Marea Roşie, două nave militare americane fără pilot (drone).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.