Mai mulţi oameni au fost luaţi ostatici, vineri, într-un supermarket din localitatea Trèbes din sudul Franţei, unde un bărbat a deschis focul, iar atacul a fost revendicat de către gruparea Stat Islamic. Ostaticii au fost eliberaţi după aproximativ patru ore,în urma intervenţiei Poliţiei, atacatorul fiind ucis de către forţele de ordine. Un bilanţ provizoriu arată că atacatorul a ucis cel puţin două persoane. De asemenea, înainte de atacul din magazin, bărbatul a ucis o persoană la Carcassonne, în Aude.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Ostaticii au fost eliberaţi, iar atacatorul a fost ucis de către forţele de ordine. Macron, aflat la Bruxelles, spune că se va întoarce la Paris pentru a coordona acţiunile Guvernului

Toţi oamenii care au fost luaţi ostatici, vineri, într-un supermarket din localitatea Trèbes din sudul Franţei au fost eliberaţi după aproximativ patru ore, conform declaraţiilor primarului din Trebes. Atacatorul - care a ucis cel puţin două persoane - a fost omorât de către forţele de ordine.

Ostaticii au fost eliberaţi în urma unei acţiuni a forţelor de ordine, iar atacatorul a fost împuşcat de către Poliţie. Informaţia a fost confirmată oficial de către autorităţi

Bărbatul a deschis focul în supermarket în jurul orei locale 11:00 (12:00 ora României). El s-a revendicat de la gruparea Stat Islamic, iar incidentul este tratat drept un atac terorist de către autorităţile franceze. De asemenea, înainte de atacul din magazin, bărbatul a ucis o persoană la Carcassonne, în Aude.

"Toate dovezile de până acum sugerează un atac terorist”, a spus prim-ministrul Edouard Philippe.

Emmanuel Macron a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ţinute împreună cu Angela Merkel la Bruxelles că luarea de ostatici pare să fie un atac terorist. El a adăugat că se va întoarce la Paris în câteva ore pentru a coordona viitoarele acţiuni ale Guvernului.

În urma atacului, cel puţin două persoane au murit, iar alte trei au fost rănite conform unui bilanţ oficial provizoriu al Ministerului de Interne.

UPDATE - Cel puţin doi morţi în luarea de ostatici 

Cel puţin două persoane au fost ucise în atacul din Trèbes (Aude), în apropiere de Carcassonne, unde un bărbat care se reclamă de la gruparea jihadistă Statul Islamic a luat mai mulţi ostatici într-un supermarket, relatează AFP.

Ultimul atac sângeros în Franţa, vizată de o puternică ameninţare jihadistă din 2015, a avut loc pe 1 octombrie 2017, la Marsilia şi s-a soldat cu doi morţi.

UPDATE - Autorul luării de ostatici de la Trèbes se revendică de la gruparea Stat Islamic, anunţă Parchetul din Carcassonne

Autorul luării de ostatici s-a revendicat de la gruparea Stat Islamic, a anunţat Parchetul din Carcassonne, iar Secţia antitero a Parchetului Parisului a fost sesizată, relatează AFP.

Conform primelor elemente ale anchetei, un bărbat ”a pătruns către ora (locală) 11.15 (12.15, ora României) în acest supermarket Super U şi s-au auzit focuri de armă”, a precizat o sursă din cadrul dosarului. Un martor a declarat că autorul focurilor de armă - care ar fi înarmat cu cuţite, cu o armă de mână şi cu grenade - a strigat "Allah Akbar" când a intrat în supermarket.

Prefectura din Aude a anunţat pe Twitter că acest sector ”este interzis”, cerând populaţiei ”să faciliteze accesul forţelor de ordine”. Filiala GIGN din Toulouse a sosit la faţa locului, cu susţinerea Raid şi BRI, iar trei elicoptere survolau zona.

Premierul Edouard Philippe a catalogat atacul drept o ”situaţie serioasă”.

Cu câteva minute înainte să aibă loc această luare de ostatici, un membru CRS care se întocea de la jogging cu mai mulţi colegi a fost rănit prin împuşcare la Carcassonne de către un bărbat înarmat care a fugit, potrivit unor surse apropiate dosarului. În acest stadiu, nicio legătură nu a fost stabilită în mod oficial între cele două fapte.

Luare de ostatici într-un supermarket în localitatea Trèbes din sudul Franţei

Mai mulţi oameni au fost luaţi ostatici, vineri dimineaţă, într-un supermarket din localitatea Trèbes, în departamentul Aude din Franţa, transmite AFP.

Conform primelor informaţii, bărbatul care ţine ostatici oamenii aflaţi în magazin a intrat în jurul orei 11.15 în supermarket, iar la scurt timp s-au auzit focuri de armă.

Prefectura din Aude a anunţat că accesul în zonă a fost interzis şi a cerut cetăţenilor să faciliteze intervenţia forţelor de ordine.

Franţa trăieşte o ameninţare teroristă constantă, după valul de atentate jihadiste fără precedent, în unele cazuri în masă, care s-au soldat cu 241 de morţi începând din 2015.

Franţa este deosebit de vizată, deoarece face parte din coaliţia militară internaţională care intervine în Siria şi Irak împotriva grupării Stat Islamic, care şi-a pierdut pe rând toate bastioanele.

Luarea de ostatici este o strategie utilizată de jihadişti. Pe 9 ianuarie 2015, la două zile după masacrul de la Charlie Hebdo, Amédy Coulibaly a luat ostatici clienţi şi personal de la Hyper Cacher, la Porte de Vincennes. Luarea de ostatici s-a soldat cu patru morţi. Amédy Coulibaly a fost ucis prin împuşcare de forţele de ordine.

Ultimul atac sângeros a fost comis în Franţa pe 1 octombrie 2017, când, la intrarea în Gara Saint-Charles, la Marsilia, un tunisian în vârstă de 29 de ani a ucis cu cuţitul două vere, după care a fost împuşcat de poliţie. Statul Islamic a revendicat aceste asasinate, însă anchetatorii francezi nu au găsit, până în prezent, vreo legătură între atacator şi organizaţia jihadistă.

Precedente atacuri au vizat adesea forţe de ordine.

Pe 15 septembrie 2017, un bărbat în vârstă de 39 de ani, înarmat cu un cuţit a agresat un militar din cadrul Operaţiunii Sentinelle, în staţia de metrou Châtelet, la Paris, fără să rănească pe cineva.

Era vorba, la acea vreme, de a şaptea agresiune a unor militari din cadrul acestei forţe - înfiinţate în cadrul planului Vigipirate după atentatele din ianuarie 2015.

La 9 august2017, un bărbat în vârstă de 36 de ani, Hamou B., a intrat cu un vehicul în şase militari din cadrul Sentinelle, la Levallois-Perret (Hauts-de-Seine). Rănit de cinci gloanţe, în cursul arestării sale, la Pas-de-Calais, câteva ore mai tâziu, acest bărbat nu le era necunoscut serviciilor de informaţii.

Alte atacuri au vizat în ultimele luni militari, fără să fie ucişi, la Muzeul Louvre şi pe aeroportul din Orly.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.