Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, va discuta cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, vineri, despre cazul lui Aiden Aslin şi al lui Shaun Pinner, cei doi britanici condamnaţi la moarte de un tribunal pro-rus din Ucraina ocupată, relatează PA Media, citată de The Guardian. Şefa diplomaţiei britanice a denunţat în cadrul convorbirii cu omologul său ucrainean sentinţa celor doi britanici drept ”o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Liz Truss a declarat că a discutat cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, despre eforturile de eliberare a prizonierilor de război ”deţinuţi de împuterniciţi ruşi”.

Ea a descris condamnarea la moarte a britanicilor Aiden Aslin şi Shuan Pinner drept ”o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva”.

De asemenea, Truss a reiterat sprijinul acordat de Marea Britanie Ucrainei împotriva ”invaziei barbare a lui Putin”.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Şefa diplomaţiei britanice a numit decizia tribunalului pro-rus drept o ”sentinţă falsă” şi a insistat că nu are ”absolut nicio legitimitate”.

Ea a mai subliniat că cei doi britanici nu sunt prizonieri de război şi şi-a îndreptat gândurile către familiile lor, afirmând că Marea Britanie va face ”tot posibilul pentru a le sprijini”.

Brennan Phillips, un fost militar american care l-a cunoscut pe Aslin în Siria şi a lucrat alături de el în Ucraina, a spus că această sentinţă este o ”provocare” din partea Moscovei.

Bărbaţii au fost acuzaţi de instanţa pro-ruse că sunt ”mercenari” după ce au luptat pentru trupele ucrainene. Cu toate acestea, familiile lor susţin că ambii erau membri ai unităţilor militare obişnuite ucrainene care luptau la Mariupol.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.