Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit, miercuri, la un centru spaţial din estul Rusiei, înaintea unor discuţii anticipate privind armele şi la doar câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în apele din largul Peninsulei Coreene, transmite CNN. Convorbirile lor au durat aproape o oră, dar nu este prevăzută semnarea niciunui document, potrivit Kremlinului, care nu a exclus însă posibilitatea ca "interacţiunea militară" să figureze pe agenda discuţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Putin spune că prima sa zi de discuţii cu Kim Jong Un a fost "extrem de productivă". Liderul nord-coreean oferă "sprijin deplin" în "lupta sfântă" a Rusiei cu Vestul, iar Lavrov sugerează că sancţiunile ONU împotriva Phenianului n-ar mai fi de actualitate
CITEȘTE ȘI Întâlnirea de la Vostocini s-a încheiat după o oră. Kremlinul spune că Kim şi Putin nu vor semna documente, dar vor discuta despre "domenii sensibile, precum interacţiunea militară"
CITEȘTE ȘI Ce şi-au spus Putin şi Kim în primul lor schimb de cuvinte

Întâlnirea faţă în faţă de la cosmodromul Vostocini, este considerată o evoluţie semnificativă, reunind doi lideri care sunt din ce în ce mai izolaţi pe scena mondială şi care vine pe fondul războiului prelungit şi ezitant al Rusiei în Ucraina şi al sancţiunilor paralizante ale ONU.

O înregistrare video difuzată, miercuri, de Kremlin i-a arătat pe cei doi lideri dându-şi mâna, în timp ce imaginile arată atât steagul rusesc, cât şi cel nord-coreean fluturând în faţa clădirii.

"Vă mulţumim că ne-aţi invitat şi ne-aţi primit, în ciuda programului dumneavoastră încărcat”, a putut fi auzit Kim spunându-i lui Putin, care a întrebat despre călătoria sa.

În interiorul cosmodromului Vostocini, cei doi lideri au putut fi văzuţi făcând un tur al centrului spaţial.

CITEȘTE ȘI Sora lui Kim Jong Un apare alături de acesta la întâlnirea cu Putin

Un jurnalist de la media de stat Russia 1 a declarat că Kim a pus "o mulţime de întrebări foarte detaliate" despre cum funcţionează cosmodromul şi ce rachete se lansează de la centru.

Kim a sosit în Rusia marţi, potrivit presei de stat, la bordul trenului său privat puternic blindat, însoţit de lideri de partid, inclusiv de un oficial militar de rang înalt responsabil cu programele de rachete balistice ale ţării, potrivit unor fotografii împărtăşite de presa de stat nord-coreeană.

În timpul unei opriri în oraşul de frontieră Khasan marţi, unde Kim a fost întâmpinat de oficiali ruşi, liderul nord-coreean a declarat că deplasarea sa în Rusia este o "manifestare clară" a faptului că Phenianul "acordă prioritate importanţei strategice" a relaţiilor dintre Moscova şi Phenian, a relatat presa de stat.

CITEȘTE ȘI Ce i-a dat Putin să mănânce oaspetelui său Kim Jong Un

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.