Armata israeliană a anunţat, în noaptea de luni spre marţi, că forţele sale terestre au început raiduri „limitate, localizate şi ţintite” împotriva Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului, relatează Reuters.
VICTIME ÎN TABĂRA DE REFUGIAŢI PALESTINIENI DIN LIBAN VIZATĂ DE UN ATAC
UPDATE - The Guardian scrie că televiziunea al-Jazeera relatează că există mai multe victime în atacul asupra taberei de refugiaţi palestinieni Ain al-Hilweh. Potrivit reţelei media, echipele de salvare se luptă să ajungă la locul atacului din tabăra dens populată.
Israelul nu a comentat încă atacul.
Mass-media israeliană relatează că Mounir Maqdah, presupusa ţintă a atacului, care ar fi comandant în Brigada Martirilor al-Aqsa, ar fi fost rănit în atac.
PE CINE A VIZAT ISRAELUL ÎN ATACUL DIN TABĂRA DE REFUGIAŢI PALESTINIENI
UPDATE - Reuters relatează că atacul asupra taberei de refugiaţi palestinieni Ain al-Hilweh a vizat un comandant militant palestinian. Potrivit a doi oficiali palestinieni din domeniul securităţii care au vorbit pentru Reuters, un „atac israelian în Liban, marţi dimineaţă, l-a vizat pe Mounir Maqdah, comandantul filialei libaneze a aripii militare a mişcării palestiniene Fatah, Brigada Martirilor al-Aqsa”.
AFP relatează, de asemenea, că un atac israelian a vizat tabăra.
Soarta lui Maqdah era necunoscută.
Un oficial al taberei palestiniene a declarat pentru AFP că o lovitură israeliană a vizat marţi un militant palestinian de rang înalt în comunitatea din oraşul Sidon din sudul Libanului.
ISRAELUL AFIRMĂ CĂ A INTERCEPTAT DRONE ŞI RACHETE
UPDATE - Armata israeliană a declarat că sirenele care avertizau asupra unor raiduri aeriene au sunat în zona Meron din regiunea Galileea Superioară, în nordul Israelului, după ce au fost detectate 10 proiectile care traversau spaţiul aerian dinspre Liban. Armata susţine că unele au fost interceptate, iar altele au căzut „în zone deschise”.
Armata a mai declarat că a detectat şi interceptat o dronă deasupra Mării Mediterane, la zeci de kilometri de coasta din centrul Israelului.
ATAC CU RACHETE KATIUŞA ASUPRA UNEI BAZE DIN IRAK UNDE SUNT SOLDAŢI AMERICANI
UPDATE - Mai multe rachete Katiuşa au fost trase în apropierea Aeroportului Internaţional din Bagdad, au declarat doi oficiali militari irakieni pentru Reuters marţi dimineaţă.
Irakul, un partener regional rar atât al Statelor Unite, cât şi al Iranului, găzduieşte 2.500 de soldaţi americani şi are, de asemenea, facţiuni armate susţinute de forţele iraniene de securitate.
Un oficial american a infirmat însă relatările potrivit cărora forţele militare americane au fost vizate în incident. „Tot personalul militar este prezent şi forţele militare nu au fost vizate, aşa cum s-a raportat”, a declarat oficialul american din domeniul apărării pentru Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului.
Incidentul a reamintit tensiunile în creştere din Orientul Mijlociu, în timp ce se speculeză dacă Iranul şi grupurile susţinute de acesta îşi vor pune în aplicare ameninţările de a riposta după o serie de lovituri majore ale Israelului împotriva mişcării Hezbollah din Liban, care este susţinută de Iran.
Două surse de securitate irakiene au declarat că o investigaţie iniţială a arătat că au fost trase trei rachete, inclusiv una care a aterizat în apropierea clădirilor folosite de forţele irakiene de combatere a terorismului, provocând pagube şi incendii la unele vehicule, dar fără victime.
Sursele declaraseră anterior că cel puţin două rachete Katiuşa au fost trase, de asemenea, asupra unei baze militare care găzduieşte forţe americane şi că apărarea aeriană a interceptat rachetele.
BILANŢUL LOVITURII DIN SIRIA CREŞTE: 3 MORŢI ŞI 9 RĂNIŢI
UPDATE - Presa de stat din Siria afirmă că numărul morţilor în urma unei lovituri aeriene asupra Damascului a crescut la trei, relatează SkyNews.
Anterior, televiziunea de stat anunţase că una dintre prezentatoarele sale de televiziune, Safaa Ahmad, a murit din cauza atacurilor israeliene asupra capitalei.
Mass-media de stat afirmă acum că trei persoane au fost ucise şi alte nouă au fost rănite în urma atacurilor.
Atacul aerian israelian a provocat, de asemenea, pagube semnificative proprietăţilor private, a adăugat presa siriană de stat.
UPDATE - Până în prezent nu au fost raportate ciocniri directe între trupele israeliene şi militanţii Hezbollah. Unităţile de artilerie israeliene au continuat să lovească ţinte din sudul Libanului, în timp ce raidurile aeriene au vizat Beirutul, scrie The Guardian.
Mai devreme în cursul serii, Israelul declarase trei mici comunităţi de frontieră drept „zonă militară închisă”, restricţionând accesul doar pentru personalul armatei. Ulterior, în jurul orei locale 2:00, armata israeliană a făcut anunţul că a început „raiduri terestre limitate, localizate şi ţintite” împotriva ţintelor Hezbollah din sudul Libanului.
TABĂRĂ DE REFUGIAŢI PALESTINIENI DIN LIBAN, VIZATĂ DE ATAC
UPDATE - Israelul a lansat marţi dimineaţă un atac asupra unei clădiri din tabăra palestiniană Ain al-Hilweh, de lângă Sidon, în sudul Libanului, au declarat o sursă palestiniană şi mass-media libaneză, potrivit Reuters.
Este prima lovitură asupra taberei supraaglomerate, cea mai mare tabără palestiniană din Liban, de la izbucnirea ostilităţilor transfrontaliere în urmă cu aproape un an. Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi UNRWA furnizează servicii pentru aproape 50 000 de refugiaţi din tabără.
Sidon se află la aproximativ 80 de kilometri nord de graniţa cu Israelul.
UNRWA afirmă că refugiaţii provin în principal din oraşele de coastă din Palestina de dinainte de 1948, dar că în ultimii ani a găzduit şi sirieni care au fugit de războiul civil din ţara lor.
PREZENTATOARE TV UCISĂ LA DAMASC, ÎN SIRIA
UPDATE - O prezentatoare a televiziunii de stat siriene a fost ucisă într-un atac israelian asupra capitalei ţării, Damasc, a anunţat marţi dimineaţă televiziunea de stat siriană, fără a oferi alte detalii.
Televiziunea siriană „deplânge moartea prezentatoarei Safaa Ahmad, care a murit ca martir în atacul israelian asupra capitalei Damasc”, a anunţat aceasta într-un comunicat.
Apărarea aeriană siriană a interceptat „ţinte ostile” în vecinătatea Damascului de trei ori succesiv în cursul nopţii. În capitala siriană s-au auzit o serie de explozii, a relatat mass-media de stat.
Întrebată despre atacul raportat la Damasc, armata israeliană a declarat că nu comentează relatări din presa străină, precizează Reuters.
„SĂGEŢILE NORDULUI”
UPDATE - Ofensiva terestră israeliană din Liban a primit numele de Operaţiunea „Săgeţile Nordului”, potrivit Reuters.
Locuitorii din localitatea libaneză de frontieră Aita al-Shaab au raportat bombardamente puternice şi zgomotul unor elicoptere şi drone pe cer. Potrivit agenţiei libaneze de ştiri NNA, o serie de clădiri au fost distruse în „raiduri transfrontaliere”. Agenţia de presă enumeră cel puţin opt locaţii care ar fi fost vizate de trupele israeliene.
Bombardamente israeliene au fost raportate în satele din apropierea graniţei din sudul Libanului pe tot parcursul nopţii. În comunicatul său prin care anunţa operaţiunea terestră, armata israeliană a afirmat că ţintele sale sunt situate în sate din apropierea frontierei care reprezentau „o ameninţare imediată la adresa comunităţilor israeliene din nordul Israelului”.
Rachete de semnalizare au fost lansate în mod repetat şi deasupra localităţii libaneze de frontieră Rmeish, luminând cerul noaptea.
OPERAŢIUNE LIMITATĂ
UPDATE - Oficialii israelieni se străduiesc să caracterizeze operaţiunea terestră din sudul Libanului ca fiind limitată, susţinând că nu va exista „nicio ocupaţie pe termen lung”, dar refuză totuşi să-i precizeze durata şi nu spun nici cât de adânc se vor aventura trupele israeliene pe teritoriul libanez, scrie CNN.
Oficialii israelieni au insistat că trupele israeliene se vor concentra pe eliminarea „ameninţărilor imediate” din satele libaneze de-a lungul frontierei, inclusiv a capacităţii Hezbollah de a se infiltra în nordul Israelului.
Un oficial israelian de rang înalt, citat de CNN, a spus că Israelul nu intenţionează să rămână în Liban şi a dat asigurări că nu va exista „nicio ocupaţie pe termen lung a sudului Libanului”. Dar oficialii au refuzat să spună cât de adânc vor pătrunde trupele israeliene în ţară sau cât de mult se aşteaptă să dureze operaţiunea.
TRUPELE TERESTRE, SPRIJINITE DE ARTILERIE ŞI DIN AER
UPDATE - În timp ce operaţiunea terestră a Israelului în Liban începea, sunetele tirurilor de artilerie, ale dronelor şi ale elicopterelor răsunau în aer, a relatat o echipă CNN aflată în apropierea graniţei. Mai multe explozii, coloane de fum şi flash-uri luminoase au fost, de asemenea, văzute spre satul libanez Aadaysit Marjaayoun.
CITEȘTE ȘI Franţa mobilizează o navă militară în largul Libanului ca „măsură de precauţie” în cazul necesităţii unei evacuări. Londra a închiriat un zbor comercial. Germania şi Washingtonul se mobilizează şi eleŞTIREA INIŢIALĂ:
IDF (armata israeliană) a precizat că ţintele operaţiunii terestre sunt localizate în sate din apropierea graniţei şi reprezentau o ameninţare imediată pentru comunităţile din nordul Israelului.
Forţele aeriene şi artileria sprijină forţele terestre cu lovituri precise asupra ţintelor militare, a precizat IDF.
Operaţiunile au fost aprobate şi desfăşurate în conformitate cu deciziile autorităţilor politice ale ţării, se mai arată în comunicatul armatei israeliene.
Anterior, a avut loc o reuniune a cabinetului de securitate în care a fost aprobată „următoarea fază” a războiului cu Hezbollah în Liban.
Explozii uriaşe au fost auzite în capitala Libanului în primele ore ale zilei de marţi, iar un oficial american declarase că o invazie terestră a Israelului pare iminentă.
Armata israeliană a efectuat atacuri asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, au declarat surse de securitate, iar un nor masiv de fum şi flăcări au putut fi văzute într-o transmisiune live a Reuters.
Un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului declarase pentru Reuters că poziţionarea trupelor israeliene sugerează că o incursiune terestră în Liban ar putea fi aproape.
La rândul său, Hezbollah a emis o declaraţie după miezul nopţii spunând că a vizat (cu rachete) mişcările trupelor israeliene de peste graniţa libaneză.
Anterior, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, declarase că următoarea fază a războiului va începe în curând. Obiectivul Israelului este să asigure condiţiile pentru întoarcerea acasă a israelienilor care au fugit de rachetele Hezbollah în timpul a aproape un an de război la frontieră.
Trupele libaneze s-au retras luni seara la aproximativ 5 km de graniţa cu Israelul. Din punct de vedere istoric, armata libaneză a stat deoparte de conflictele majore cu Israelul, iar în ultimul an de ostilităţi nu a tras asupra armatei israeliene.
În ultimele 24 de ore, cel puţin 95 de persoane au fost ucise şi 172 rănite în urma loviturilor israeliene asupra regiunilor sudice ale Libanului, în estul Văii Bekaa şi la Beirut, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Liban.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...