Un gazoduct submarin şi un cablu de telecomunicaţii care leagă Finlanda şi Estonia pe sub Marea Baltică au fost avariate în ceea ce ar putea fi un act deliberat, a declarat marţi guvernul finlandez. La rândul său, Estonia a demarat o investigaţie privind defecţiunea cablului de comunicaţii care o leagă de Finlanda pe sub Marea Baltică, a anunţat marţi seara târziu premierul estonian Kaja Kallas, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI NATO promite un "răspuns ferm" dacă se confirmă sabotajul gazoductului baltic

În urma deteriorării unui cablu şi a unei conducte de gaz din apropiere, în ceea ce Finlanda a declarat că ar fi putut fi un act deliberat, premierul estonian Kaja Kallas a vorbit marţi la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

"Am discutat despre necesitatea şi oportunităţile de a spori protecţia infrastructurii critice din Marea Baltică", a spus ea într-un comunicat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO îşi împărtăşeşte informaţiile pe care le are cu privire la pagube şi că este pregătită să sprijine aliaţii.

Finlanda s-a alăturat alianţei militare în aprilie, în timp ce Estonia este membră a acesteia din 2004.

INCIDENT DELIBERAT SAU ACCIDENTAL?

Gazoductul Balticconnector a fost închis duminică dimineaţa devreme, din cauza îngrijorărilor legate de scurgerile de gaz printr-o gaură care a apărut în conducta de 77 km. Conducta dintre Inkoo, în Finlanda, şi Paldiski, în Estonia, traversează Golful Finlandei, un ochi de apă al Mării Baltice care se întinde spre est în apele ruseşti şi se termină în portul Sankt Petersburg.

Operatorul finlandez Gasgrid a declarat că reparaţia ar putea dura luni sau chiar mai mult.

"Este probabil ca deteriorarea atât a conductei de gaz, cât şi a cablului de comunicaţii să fie rezultatul unei activităţi externe. Cauza daunelor nu este încă clară, investigaţia continuă, în cooperare cu Estonia", a declarat marţi preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

La rândul său, premierul finlandez, Petteri Orpo, a declarat că deteriorarea gazoductului este "îngrijorătoare", dar că aprovizionarea cu energie a Finlandei a rămas stabilă. Gazul reprezintă 5% din aprovizionarea cu energie a Finlandei, a precizat el.

Înainte de războiul din Ucraina, o parte din gazul transportat prin Balticconnector venea prin conducte din Rusia vecină, dar de anul trecut Finlanda a încetat să mai importe gaz rusesc prin conducte.

În ceea ce priveşte deteriorarea cablului de telecomunicaţii, incidentul nu a afectat conectivitatea generală a Finlandei. "Este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la cine sau ce a cauzat daunele", a declarat Orpo într-o conferinţă de presă.

ANCHETATORI: E NEVOIE DE "CUNOŞTINŢE SPECIALE" PENTRU A PROVOCA ACEST TIP DE DAUNE

Operatorul finlandez de telecomunicaţii Elisa, care operează cablul avariat, a declarat pentru Reuters că distanţa dintre cablu şi conducta Balticconnector este "semnificativă", dar a refuzat să comenteze lungimea exactă dintre ele.

Se crede că deteriorarea gazoductului ar fi avut loc în apele finlandeze, în timp ce ruptura cablului de telecomunicaţii s-a produs în apele estoniene, au declarat autorităţile finlandeze.

Institutul norvegian de seismologie Norsar a declarat marţi că a identificat "o explozie probabilă" în apropierea amplasamentului conductei din Marea Baltică în jurul orei la care s-a produs întreruperea, duminică dimineaţa devreme, dar a precizat că există o incertitudine semnificativă în ceea ce priveşte datele şi că este nevoie de mai multe analize. Indicaţia unei explozii provine din date colectate la staţiile seismice de-a lungul coastei finlandeze, a precizat Norsar.

Un purtător de cuvânt al forţelor de apărare finlandeze a declarat că, în prezent, nu vede nicio ameninţare militară împotriva Finlandei.

Biroul finlandez de investigaţii a iniţiat o anchetă privind daunele externe provocate conductei.

"Verificăm în continuare dacă avariile au fost provocate în mod deliberat sau accidental", a declarat biroul, deşi a adăugat că dimensiunea avariilor este de aşa natură, încât indică o acţiune deliberată.

Provocarea acestui tip de daune la o conductă necesită "cunoştinţe speciale", a precizat biroul naţional de investigaţii finlandez.

"Acest act nu ar fi putut fi făcut de o persoană obişnuită", a declarat reporterilor inspectorul detectiv Timo Kilpelainen.

Conducta Balticconnector se află la o adâncime de 100 de metri în punctul cel mai adânc, potrivit operatorului Gasgrid.

PRECEDENTUL NORD STREAM

În 2022, gazoductele mai mari Nord Stream, care traversează Marea Baltică între Rusia şi Germania, au fost avariate de explozii despre care autorităţile au spus că au fost acte deliberate de sabotaj.

Exploziile de la Nord Stream au fost de o magnitudine mult mai mare decât semnalele colectate din datele de duminică, a precizat Norsar.

Gazoductul Balticconnector a fost deschis în decembrie 2019 pentru a contribui la integrarea pieţelor de gaze din regiune, oferind Finlandei şi ţărilor baltice Estonia, Letonia şi Lituania o mai mare flexibilitate a aprovizionării.

CRESC PREŢURILE LA GAZE

Preţurile europene la gaze au crescut marţi după-amiază în urma acestei ştiri. Preţurile erau deja în creştere din cauza temerilor legate de tensiunile din Orientul Mijlociu, dar suspiciunile că o activitate externă a cauzat avariile la conductă au împins preţurile pe piaţa deja nervoasă şi mai sus.

CITEȘTE ȘI O scurgere de gaze la un gazoduct dintre Finlanda şi Estonia a dus marţi la creşterea preţului gazelor

Guvernul finlandez a declarat că reparaţiile vor dura luni de zile, iar preţul gazului în Finlanda ar putea creşte uşor în timpul iernii ca urmare a scurgerii, însă preţurile la electricitate nu vor fi probabil afectate semnificativ.

"Scăderea presiunii în conductă a fost destul de rapidă, ceea ce ar indica faptul că nu este vorba de o breşă minoră. Dar cauza acesteia rămâne neclară", a declarat un oficial baltic din domeniul energiei care cunoaşte situaţia şi care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.

Atât Elering, cât şi Gasgrid au declarat că nu anticipează penurii de gaz, chiar dacă gazoductul ar rămâne nefuncţional în timpul iernii.

Operatorul lituanian al sistemului de gaze naturale Amber Grid a declarat că depozitul de gaze Incukalns din Letonia a trecut de la stocarea gazelor la pomparea acestora imediat după avarierea Balticconnector, pentru a alimenta Estonia.

Finlanda a închiriat anul trecut o unitate plutitoare de stocare şi regazeificare (FSRU) pentru a primi gaz natural lichefiat (GNL), înlocuind livrările din Rusia, care au fost întrerupte în urma invaziei Moscovei în Ucraina. O mare parte din importurile de GNL ale Finlandei provin din Statele Unite, arată datele LSEG.
 
Situată la Inkoo, nava FSRU Exemplar a furnizat gaze Estoniei prin intermediul Balticconnector.
 
"(Nu este) o mare problemă pentru Estonia şi Letonia, deoarece o mare parte din gazul lor este depozitat în depozitele letone, dar finlandezii nu vor putea să îşi ia gazul din depozitele letone", a declarat o sursă cu cunoştinţe directe despre aprovizionarea cu gaz din Marea Baltică.
 
Finlanda are un al doilea terminal de import de GNL în Hamina, iar "continuitatea aprovizionării cu gaze este asigurată în următorul sezon de iarnă", a declarat operatorul naţional Gasgrid într-un comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.