Incendii puternice de pădure au loc în centrul Portugaliei, iar un ultim bilanţ al autorităţilor de la Lisabona arată că 62 de oameni au murit, în timp ce alţi aproape 60 au fost răniţi, majoritatea victimelor fiind prinse de flăcări în maşinile lor, relatează Reuters. Aproape 600 de pompieri şi 190 de vehicule au fost mobilizate pentru a lupta împotriva incendiului, două avioane de pompieri fiind trimise şi din Spania, în zona afectată, pentru a ajuta forţele portugheze. De asemenea, mai multe localităţi au fost evacuate, iar unele şosele au fost închise din motive de securitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 16:22 Portugalia a declarat trei zile de doliu naţional; bilanţul incendiului de vegetaţie a crescut la 62 de morţi

Portugalia a declarat trei zile de doliu naţional după incendiul de vegetaţie soldat cu moartea a 62 de persoane, relatează Associated Press.

Guvernul a decis ca duminică, luni şi marţi să fie zile de doliu naţional pentru victimele incendiului „care a provocat pierderi ireparabile de vieţi omeneşti”.

Secretarul de stat pentru Afaceri Interne, Jorge Gomes, a declarat pentru postul de televiziune RTP că 60 de oameni au murit arşi sau în urma înhalării de fum, în timp ce două persoane au murit într-un accident rutier provocat de flăcări.

Autorităţile au desfăşurat şi 360 de soldaţi care se alătură celor 700 de pompieri care se luptă cu incendiul izbucnit sâmbătă.

Tragedia este cea mai gravă din istoria recentă a Portugaliei, ţară care se confruntă adesea cu incendii de vegetaţie în lunile călduroase şi uscate de vară. 

UPDATE 12:51 - Autorităţile portugheze au anunţat că 57 de oameni au murit şi alţi 59 au fost răniţi în incendiul de vegetaţie

Autorităţile portugheze au anunţat că 57 de oameni au murit şi alţi 59 au fost răniţi în incendiul de vegetaţie care afectează de sâmbătă centrul ţării iberice, relatează Reuters.

Bilanţul anterior era de 43 de morţi.

Aproximativ 600 de pompieri de luptă cu flăcările, iar mai multe localităţi au fost evacuate. De asemenea, mai multe şosele au fost închise din motive de securitate.

"Norul de fum este foarte jos, ceea ce nu le permite elicopterelor şi avioanelor de pompieri să lucreze eficient (...), dar facem tot ce este posibil şi imposibil pentru a stinge acest incendiu”, a precizat secretarul de stat portughez pentru Afaceri Interne.

UPDATE 11:49 - Bilanţul incendiului de vegetaţie din centrul Portugaliei a crescut la 43 de morţi

Bilanţul incendiului de vegetaţie din centrul Portugaliei, din regiunea Leiria, a crescut la 43 de morţi şi aproximativ 15 răniţi, a anunţat Guvernul într-un nou bilanţ, precizând că majoritatea victimelor au fost prinse de flăcări în maşinile lor, relatează AFP.

“Din păcate, este, fără îndoială, cea mai mare tragedie pe care am cunoscut-o în ultimii ani, pe frontul incendiilor de pădure”, a spus, emo’ionat, premierul portughez Antonio Costa, care a mers la sediul Protecţiei Civile din apropiere de Lisabona.

“Numărul victimelor ar putea creşte în continuare”, a spus el. „Prioritatea este salvarea persoanelor care ar pytea fi încă în pericol”, a adăugat premierul.

Potrivit secretarului de stat pentru Afaceri Interne, Jorge Gomes, 22 de persoane au fost găsite carbonizate în maşini blocate de flăcări, în timp ce circulau pe drumul care leagă Figueiro dos Vinhos de Castanheira de Pera. Alte trei au decedat în urma inhalării de fum.

Oficialul a vorbit şi de 16 răniţi, dintre care 11 civili şi cinci pompieri. Doi dintre ei se află în stare gravă.

Focul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei locale 15 (17 ora României), în comuna Pedrogao Grande, din districtul Leiria. Potrivit premierului, este posibil ca furtunile uscate să fi fost la origine.

SUTE DE POMPIERI

Aproape 600 de pompieri şi 190 de vehicule au fost mobilizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru a lupta împotriva incendiului.

Potrivit lui Gomes, flăcările s-au propagate „cu multă violenţă” şi în mod inexplicabil”, evoluând pe patru fronturi.

Mai multe sate au fost afectate, iar un plan de evacuare a fost pus în aplicare pentru unele dintre ele. Amploarea pagubelor nu este cunoscută deocamdată.

Premierul Antonio Costa a anunţat că va decreta doliu naţional.

Zeci de persoane care au fugit din casele lor, încercuite de flăcări, au fost primate de locuitori dintr-un oraş din apropiere, Ansiao. „Sunt oameni care au ajuns spunând că nu vor să moară în locuinţele lor, care erau înconjurate de flăcări”, a povestit unul dintre sinistraţi, Ricardo Tristao.

ÎNTĂRIRI DIN SPANIA

Două avioane de pompieri spaniole au fost trimise duminică dimineaţă în zona afectată, pentru a ajuta forţele portugheze.

Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a mers rapid la faţa locului şi le-a transmis condoleanţe familiilor victimelor, cărora le împărtăşeşte „durerea, în numele tuturor portughezilor”.

Aducându-le un omagiu pompierilor, preşedintele a dat asigurări că, ţinând cont de condiţii, „a fost făcut tot ce se putea face”.

Preşedintele Comisiei Europene a anunţat că UE a activat Mecanismul de Protecţie Civilă şi va ajuta.

Portugalia se confruntă cu o perioadă de caniculă, cu temperaturi care depăşete 40 de grade Celsius în mai multe regiuni.

Aproape 60 de incendii de pădure ardeau duminică în ţară, combătute de aproape 1.700 de pompieri.

Relativ scutită în 2014 şi 2015, ţara a fost afectată anul trecut de un val de incendii care au distrus peste 100.000 de hectare în zona continentală. Pe insula turistică Madeira, unde trei oameni au murit în august, când 5.400 de hectare au ars şi aproape 40 de case au distruse. 

UPDATE 11:49 - Bilanţul incendiului de vegetaţie din Portugalia a crescut la 39 de morţi

Bilanţul incendiului de vegetaţie din Portugalia a crescut la 39 de morţi, a declarat ministrul de Interne de la Lisabona citat de Associated Press.

Bilanţul anterior era de 25 de morţi.

Majoritatea oamenilor au murit în timp ce încercau să fugă cu maşinile din zona Pedrogao Grande, aflată la 50 de kilometri sud-est de Coimbra, potrivit Guvernului.

De asemenea, alte aproximativ 20 de persoane, inclusiv pompieri, ar fi rănite.

Spania a trimis două avioane de pompieri pentru a ajuta în lupta cu flăcările. Nu se ştie deocamdată ce a provocat incendiul, care a ars şi case din regiune. 

Cel puţin 25 de morţi în incendii de pădure în centrul Portugaliei

Cel puţin 25 de oameni au murit în incendii puternice de pădure izbucnite în centrul Portigaliei, au anunţat autorităţile citate de BBC News.

Majoritatea au murit în timp ce încercau să fugă cu maşinile din zona Pedrogao Grande, aflată la 50 de kilometri sud-est de Coimbra, potrivit Guvernului.

Aproximativ 20 de oameni, inclusiv pompieri, ar fi răniţi.

"Din păcate, pare să fie cea mai mare tragedie pe care am văzut-o în ultimii ani, în ceea ce priveşte incendiile de pădure”, a spus premierul Antonio Costa.

Secretarul de stat de Interne, Jorge Gomes, a anunţat anterior că trei oameni au murit în urma inhalării de fum şi alţi 16 au murit în maşini, pe drumul care leagă Figueiro dos Vinhos de Castanheira de Pera.

Flăcările s-au extins "cu mare violenţă” pe patru fronturi, potrivit lui Gomes.

Spania a trimis două avioane de pompieri pentru a ajuta în lupta cu flăcările.

Nu se ştie deocamdată ce a provocat incendiul, în urma căruia au ars şi case din regiune. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.