Gruparea ultraradicală Statul Islamic (SI) a anunţat luni, într-un mesaj audio, că vrea să lanseze o ”nouă fază” a ”jihadului” său ţintind în mod special Israelul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest apel este lansat în contextul în care preşedintele american Donald Trump îl primeşte luni pe ”prietenul” său Benjamin Netanyahu, înainte să prezinte un plan de pace în Orientul Mijlociu considerat ”istoric” de către Israel, dar respins în avans şi cu forţă de către Palestina.

Noul lider SI Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi este ”hotărât” să lanseze ”o nouă fază care nu este alta decât să lupte împotriva evreilor şi să dea înapoi ceea ce le-au furat musulmanilor”, afirmă Abu  Hamza a Al Qurashi în acest mesaj - cu o durată de 27 de minute - difuzat pe aplicaţia Telegram.

”Ochii soldaţilor califatului, oriunde s-ar afla ei, sunt mereu (aţintiţi) asupra Ierusalimului”, adaugă purtătorul de cuvânt al SI.

”În zilele următoare, cu voia lui Allah, veţi vedea (...) ceea ce vă va face să uitaţi ororile” trecutului, mai declară Abu Hamza Al Qurashi, referindu-se la un eventual atac.

AFP scrie că nu a putut identifica imediat mesajul, însă înregistrarea a fost difuzată prin organele de propagandă obişnuite ale grupării pe reţele de socializare.

Înainte de înfrângerea sa teritorială în martie 2019, organizaţia jihdistă a administrat un vast ”califat” autoproclamat de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak, care numărat până la şapte milioane de locuitori.

Ea a tipărit o monedă, colecta taxe şi gestiona programe şcolare în această zonă.

În urma unor operaţiuni militare combinate ale forţelor siriene şi irakiene, susţinute de aliaţii lor respectivi, acest vast teritoriu s-a redus semnificativ, după care a fost şters de pe hartă.

PLAN DE PACE AMERICAN

Însă SI şi-a păstrat în Siria şi în Irak o prezenţă nu tocmai neglijabilă în zona fluviului Eufrat şi în deşertul din vecinătate.

Gruparea are, de asemenea, mai multe filiale în Africa şi Asia, care continuă să comită atentate sângeroase.

Astfel, gruparea jihadistă SI este prezentă în Peninsula egipteană Sinai, la frontiera cu Israelul, pe care Israelul a ocupat-o timp de 15 ani după Războiul israeliano-arab din 1967.

Luni, purtătorul de cuvânt SI a denunţat ”planul Trump” de pace în Orientul Mijlociu.

El îi îndeamnă în mesajul său pe ”musulmanii din Palestina şi din întreaga lume (...) să fie ogiva luptei împotriva evreilor”.

El îi îndeamnă pe combatanţii SI, mai ales pe cei din Siria, să transforme coloniile evreieşti în ”poligon de testare” a armelor şi ”rachetelor chimice”.

Aproximativ 800.000 de colonişti trăiesc în prezent în coloniile de la Ierusalim şi din Cisiordania ocupată, alături de aproximativ trei milioane de palestinieni.

Statele Unite au prezentat în iunie partea economică a planului lor de pace, care prevede investiţii internaţionale în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari în teritoriile palestiniene şi în ţările arabe vecine pe o perioadă de zece ani.

Potrivit palestinienilor, planul de pace american cuprinde atât o anexare de către Israel a Văii Iordanului, vasta zonă strategică a Cisiordaniei şi coloniile din teritoriile palestiniene, cât şi o recunoaştere oficială a Ierusalimului drept capitală doar a Israelului.

De altfel, de la recunoaşterea în decembrie 2017 de către Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului, liderii palestinieni au rupt orice contact oficial cu Casa Albă.

Luni, premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a îndemnat comunitatea internaţională să boicoteze planul american.

Acest plan ”nu va trece” şi i-ar putea determina pe palestinieni la o ”nouă fază” a luptei lor, a avertizat duminică Ismail Haniyeh, liderul mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

Donald Trump a anunţat la 27 octombrie moartea fostului lider SI Abu Bakr al-Baghdadi, într-o operaţiune în nord-vestul Siriei.

La puţin timp după aceea, SI l-a desemnat pe Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi drept ”noul calif al musulmanilor”. Însă acesta din urmă era necunoscut analiştilor, unii se îndoiau de existanţa sa, iar un oficial american l-a catalogat drept un ”perfect necunoscut”.

Organizaţia este condusă de către Amir Mohamad Abdel Rahman al-Mawli al-Salbi, dezvăluia recent ziarul britanic The Guardian, citând oficiali din cadrul a două servicii de informaţii neprecizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.