Fostul director adjunct al FBI Andrew McCabe, care a demisionat din funcţie la sfârşitul lui ianuarie, însă a rămas angajat al Biroului Federal, a fost concediat de către procurorul general al SUA, Jeff Sessions, cu mai puţin de 24 de ore înainte de a se pensiona, a anunţat vineri Departamentul Justiţiei, scrie Washington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, spune, într-un comunicat de presă, că McCabe a făcut o dezvăluire neautorizată către mass-media şi a fost lipsit de onestitate - inclusiv sub jurământ - în mai multe ocazii. El a afirmat că, pe baza acestor constatări şi a recomandărilor Departamenului Justiţiei, contractul lui Andrew McCabe se încheie imediat.

”FBI aşteaptă de la fiecare dintre angajaţii săi să respecte normele cele mai înalte de onestitate, integritate şi responsabilitate”, a declarat, citat într-un comunicat, secretarul Justiţiei Jeff Sessions.

Decizia concedierii lui McCabe a fost luată ”după o anchetă completă şi echitabilă”, a spus Sessions.

"Acest atac asupra credibilităţii mele face parte dintr-un efort mai mare care înseamnă nu doar calomnierea mea, personal, ci şi o încercare de a păta imaginea FBI", a afirmat Andrew McCabe.

El a mai spus că această decizie face parte din "războiul continuu" al administraţiei Trump cu FBI.

Preşedintele Donald Trump a salutat, rapid, pe Twitter, concedierea lui McCabe, pe care-l are în colimator de luni de zile.

”Andrew McCabe CONCEDIAT, o zi mare pentru bărbaţii şi femeile din FBI care munesc din greu - o zi mare pentru democraţie”, a scris Trump.

Preşedintele l-a atacat cu această ocazie, din nou, pe James Comey, pe care l-a destituit din postul de director al FBI în mai 2017.

”MINCIUNI” ŞI ”CORUPŢIE”

”Moralizatorul James Comey era şeful său şi l-a făcut pe McCabe să pară un băiat de cor. El ştia tot despre minciunile şi corupţia care domneau la cele mai înalte niveluri în FBI!”, scrie trump.

Detaliile faptelor reţinute împotriva lui McCabe nu au fost făcute publice imediat de către Departamentul Justiţiei. Însă este cunoscut faptul că ancheta internă viza modul în care a fost gestionată ancheta din 2016 cu privire la Hillary Clinton, rivala democrată a republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale.

Andrew McCabe a condus interimar FBI din mai în august 2017, după ce Trump l-a destituit pe Comey, înainte să-l nominalizeze pe actualul director Christopher Wray.

Preşedintele Trump i-a reproşat în mod public lui Jeff Sessions că nu l-a dat afară pe Andrew McCabe pe când acesta era director interimar al FBI.

Concedierea lui cu două zile înainte de ziua de naştere l-ar putea lăsa fără pensie. El ar fi putut să primească o pensie mai bună dacă ar fi plecat din FBI pe 18 martie, când împlineşte vârsta de 50 de ani.

”Directorul adjunct al FBI Andrew McCabe este contra-cronometru să se pensioneze cu toate avantajele. Peste 90 de zile?!!!”, scria Donald Trump  pe 23 decembrie.

McCabe a reacţionat faţă de concedierea sa într-un comunicat virulent.

El se declară victima unui ”război” purtat de administraţia Trump împotriva FBI şi a procurorului special Robert Mueller, care anchetează cu privire la un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale şi o eventuală complicitate între echipa de campanie a lui Trump cu oficiali ruşi.

”Iată realitatea: sunt izolat şi tratat astfel din cauza rolului pe care l-am jucat, deciziilor pe care le-am luat şi lucrurilor la care am fost martor după destituirea lui James Comey”, a scris McCabe.

În opinia sa, ancheta efectuată de inspectorul general al Departamentului Justiţiei ”a făcut parte dintr-o întreprindere fără precedent, condusă de către preşedinte însuşi, pentru a mă îndepărta din post, a-mi distruge reputaţia şi poate de a mă priva de pensia pe care am câştigat-o în 21 de ani de muncă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.