Finlanda a devenit marţi, în mod oficial, al 31-lea stat membru al NATO, după 30 de ani de nealiniere militară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă, după ce Finlanda a devenit membră a NATO: Guvernul salută această aderare. Aşteptăm să primim Suedia ca membru cu drepturi depline cât mai curând posibil!
CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis, după ce Finlanda a devenit membră a NATO: Alianţa noastră este acum mai puternică!

Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a semnat documentul aderării şi i l-a înmânat secretarului de stat american Antony Blinken.

Prin aderarea la NATO, Finlanda, care a fost invadată de Uniunea Sovietică în 1939, dublează lugimea frontierei cu Rusia a Alianţei Nord-Atlantice conduse de către Statele Unite.

”Finlanda a devenit azi (marţi) membră a alianţei NATO. Era nealinienii militare din istoria noastră s-a încheiat. Începe o nouă eră”, anunţă într-un comunicat preşedinţia finlandeză, relatează CNN.

”Fiecare ţară îşi maximizează propria securitate. Finlanda face la fel. În acelaşi timp, aderarea la NATO ne consolidează poziţia internaţională şi spaţiul de manevră. Ca partener, participăm de mult timp la activităţile NATO. În viitor, Finlanda va contribui la disuasiunea şi apărarea colectivă ale NATO”, subliniază preşedinţia finlandeză.

Şeful diplomaţiei finlandeze Pekka Haavisto a depus intrumentul aderării la NATO în prezenţa secretarului de Stat american Antony Blinken şi secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, la sediul Alianţei, la Bruxelles.

Intrarea Finlandei în alianţa militară occidentală condusă de către Statele Unite reprezintă o lovitură la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, care a încercat mult timp să submineze NATO, iar înainte de a invada Ucraina, în februarie 2022, a cerut ca blocul militar să nu se mai extindă şi să se retragă din fostele ţări comuniste din Europa de Est.

Invazia rusă a Ucrainei a determinat Finlanda şi Suedia să renunţe la neutralitate şi să caute apărare în NATO.

Însă aderaea Suediei la NATO a fost însă blocată de către Turcia şi Ungaria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.