Experţii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) vizitau miercuri Institutul de Virusologie din Wuhan, în cadrul anchetei lor cu privire la originea noului coronovirus SARS-CoV-2 în acest oraş din centrul Chinei, a constatat o echipă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul are mai multe laboratoare de înaltă securitate, în care cercetători lucrează cu privire la coronavirusuri.

Fostul preşedinte american Donald Trump a acuzat institutul din Wuhan de faptul că a lăsat să scape în afară virusul care se află la originea covid-19 şi care a cauzat actuala pandemie în lume.

Aceste acuzaţii au fost dezminţite ferm de către Beijing, care refuză să-şi asume vreo vină în declanşarea epidemiei în 2019 şi sugerează - fără probe în acest sens - că virusul a fost ”importat” în China.

Regimul comunist a aşteptat un an înainte să autorizeze vizita OMS, ai cărei specialişti au fost plasaţi în carantină 14 zile înainte să-şi înceapă activitatea săptămâna trecută.

Echipa OMS a petrecut aproximativ trei ore şi jumătate la Institutul de Virusologie din Wuhan - unde s-a desfăşurat un impresionant dispozitiv de securitate.

Acest institut se află în centrul unor teorii ale complotului cu privire la originea epidemiei, potrivit cărora virusul ar fi ”scăpat” dintr-un laborator şi ar fi contaminat primele persoane, la sfârşitul lui 2019, la Wuhan, după care s-a răspândit în întreaga lume.

Majoritatea experţilor resping această ipoteză.

Însă unii experţi nu exclud ca un virus prelevat de la animale sălbatice în vederea unor eventuale cercetări efectuate în acest institut cu privire la riscul transmiterii la om şi să fi ”scăpat” prin intermediul unui cercetător contaminat.

”Foarte interesant, multe întrebări”, a răspuns Thea Fischer, o membră daneză a echipei OMS de anchetă, atunci când a fost întrebată, din maşină, la ieşirea din laborator, care este rezultatul acestei vizite.

Unii oameni de ştiinţă au cerut Chinei să publice detalii ale tututor eşantioanelor de coronavirus studiate în laborator, pentru a stabili care este cel mai apropiat de SARS-CoV-2, care cauzează boala respiratorie covid-19.

”Mă aştept la o zi foate productivă, să întâlnesc persoane esenţiale aici şi să pun toate întrebările importante pe care le avem de pus”, a declarat Peter Daszak, alt membru al echipei OMS, preşedintele alianţei EcoHealth, la sosirea sa, tot din maşină.

OMS, care încearcă să potolească aşteptările de la această misiune, a anunţat că experţii săi pot să efectueze doar vizite organizate de către gazdele lor chineze, şi să respecte, în plus, constrângeri impuse de restricţia contactului cu populaţia, din motive sanitare.

Primele cazuri de contaminare cu noul coronavirus, care a declanşat pandemia covid-19, au fost semnalate la sfârşitul lui 2019 la Wuhan, însă China se îndoieşte de originea locală a acestora şi evocă posibilitatea ca acesta să fi intrat pe teritoriul chinez prin alimente congelate importate.

Echipa OMS se află într-o anchetă care durează două săptămâni pe teren.

Numeroşi analişti se îndoiesc de faptul că cei nouă experţi internaţionali au să descopere indicii cu privire la declanşarea epidemiei după atât de mult timp.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze aprecia săptămâna trecută că vizita OMS în China ţine de un proiect de cercetare. ”Aceasta nu este o anchetă”, insista el.

Beijingul insistă asupra succesului său în oprirea răspândirii bolii şi asupra producţiei sale de vaccinuri, exportate în mai multe ţări.

În cursa mondială a imunizării, aceste produse chineze ar putea să fie folosite în Uniunea Europeană (UE), care şi-a manifestat marţi interesul în acest sens, în anumite condiţii.

La fel şi faţă de vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia, şi căruia revista medicală The Lancet i-a dat marţi un aviz favorabil, considerând că are o eficienţă de 91,6% împotriva formelor simptomatice de covid-19.

”Dacă producătorii rus şi chinez îşi deschid dosarele, dau dovadă de transparenţă, prezintă toate datele (...), arunci ei ar putea să aibă o autorizare condiţionată de punere pe piaţă ca ceilalţi”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit unor surse parlamentare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.