Două elicoptere belaruse au intrat în spaţiul aerian polonez marţi, acuză Guvernul polonez, un incident care are loc în contextul unei creşteri a tensiunilor de-a lungul frontierei acestui stat membru NATO cu aliata Rusiei, relatează The Associated Press şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile de la Varşovia au anunţat că urmează să consolideze prezenţa militară poloneză de-a lungul frontierei polonezo-belaruse.

Varşovia l-a convocat pe diplomatul belarus cu cel mai înalt rang în Polonia, pentru a-şi exprima protestul.

Ministerul polonez al Apărării anunţă că a informat NATO cu privire la acest incident.

Polonia şi Lituania, cu care se învecinează, şi-au exprimat îngrijorarea după ce mercenari din gruparea paramilitară rusă Wagner a sosit în Belarus, în urma unei rebeliuni militare efemere împotriva Kremlinului la sfârşitul lui iunie.

Armata poloneză a anunţat marţi că elicopterele belaruse nu au încălcat spaţiul aerian al acestui stat membru NATO, după care a retractat, relatează AFP.

”Înălcarea avut loc în regiunea Bialowieza, la altitudine foarte joasă, complicând detectarea de către radare”, a precizat Ministerul polonez al Apărării.

”S-a stabilit că azi, la 1 august 2023, a avut loc o încălcare a spaţiului aerian polonez de către două elicoptere belaruse care efectuau un antrenament în apropiere de frontieră”, a anunţat într-un comunicat Ministerul polonez al Apărării.

Potrivit ministerului, sistemele de radar ale Poloniei, un stat membru NATO, nu a detectat elicopterele pentru că acestea zburau ”la altitiudine foarte joasă”, în regiunea Bialowieza, la doar câţiva kilometri de Belarus.

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Błaszczak ”a ordonat creşterea numărului militarilor la frontieră şi alocarea unor forţe şi resurse suplimentare - inclusiv elicoptere de luptă”, în urma incidentului.

Aceste mijloace se adaugă celor peste 1.000 de militari şi câtorva zeci de blindate poloneze de la frontiera cu Belarusul.

Ei au fost trimişi în zonă la cererea preşedintelui polonez Andrzej Duda, după primirea în Belarus a unor mercenari din gruparea paramilitară rusă Wagner, în urma insurecţiei militare oprite de către Evgheni Prigojin.

”Vrem să vă amintim că Rusia şi Belarusul şi-au intensificat recent activităţile hibride împotriva Poloniei”, anunţă Ministerul polonez al Apărării, care a informat NATO cu privire la acest incident.

Ministerul belarus al Apărării a răspuns că acuzaţiile ”au foct făcute de către armată şi liderii politici polonezi cu scopul de a justifica încă o dată creşterea forţelor şi mijloacelor în apropierea frontierei belaruse”.

Relaţiile Poloniei cu Belarusul, un vechi aliat al Rusiei, s-ai tensionat şi mai mult în ultimele săptămâni.

Sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat peste 100 de militari din gruparea lui Prigojin că se îndreptau către frontiera poloneză, pe o fâşie de pământ denumită Coridorul Suwalki, şi-i suspecta de faptul că vor să-i destabilizeze pe grănicerii polonezi.

El a denunţat această apropiere de frontiera poloneză drept ”un pas către şi mai multe atacuri hibride pe teritoriul polonez”.

”Ei probabil că vor fi deghizaţi în grăniceri belaruşi, care ajută imigranţi clandestini să intre pe teritoriul polonez, pentru a destabiliza Polonia”, acuza Mateusz Morawiecki.

Aceste acuzaţii au fost dezminţite marţi de către preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko personal.

”Am auzit spunându-se deunăzi că Polonia s-a panicat, crezând că o unitate de 100 de persoane s-a mutat aici. Nicio unitate Wagner nu s-a mutat aici. Iar dacă au făcut-o, au făcut-o doar pentru a-şi transmite experienţa de luptă brigăzilor (belaruse) care sunt staţionate la Brest şi Grodno”, în apropiere de frontieră, a dat el asigurări într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.