Parlamentul sud-african l-a ales joi pe Cyril Ramaphosa în postul de preşedinte al Africii de Sud, în urma demisiei cu o zi înainte a foarte controversatului Jacob Zuma, dat adară de propriul partid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cyril Ramaphosa este liderul partidului aflat la putere, Congresul Naţional American (ANC).

În această calitate, Ramaphosa a fost ”ales, ca atare, preşedintele Republicii Africa de Sud”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale Mogoeng Mogoeng, în aplauzele deputaţilor, reuniţi în sesiune extraordinară.

În absenţa altui candidat împotriva lui Cyril Ramaphosa, Mogoeng Mogoeng l-a declarat preşedinte al republicii fără ca măcar să procedeze la un vot.

La acest anunţ, noul preşedinte, aşezat în primul rând în hemiciclu, a salutat cu un gest din cap, zâmbind.

După ce a ajuns la şefia ANC în decembrie, Cyril Ramaphosa, în vârstă de 65 de ani, a încercat să se debaraseze cât mai rapid de Jacob Zuma, implicat în mai multe scandaluri de corupţie.

Alegederea sa la şefia statului pune capăt unei crize politice provocate de încăpăţânarea lui Jacob Zuma de a nu pleca de la putere.

După săptămâni de ezitări, ANC i-a cerut până la urmă demisia, marţi, însă abia după ce partidul a anunţat o moţiune de neîncredere, programată joi, s-a lăsat convins Jacob Zuma şi a renunţat la putere miercuri seara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.