Ministerul rus al Apărării anunţă că o parte a trupelor desfăşurate la frontiera cu Ucraina au finalizat exerciţiile militare şi încep să se retragă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE -  „Întotdeauna am spus că trupele se vor întoarce la bazele lor după terminarea exerciţiilor militare. Aceasta se şi întâmplă acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Rusia nu a făcut însă precizăro legate de efectivele pe care le retrage.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a salutat în cadrul unei conferinţe de presă semnalele prin care Rusia ar putea căuta o soluţie diplomatică pentru detensionarea conflictului din Ucraina. 
Cu toate acestea, secretarul general NATO a menţionat că nu vede semne referitoare la o "dezescaladare" pe teren a crizei ucrainene. Stoltenberg a solicitat dovezi clare cu privire la retragerea trupelor ruseşti.
"Vedem din ce în ce mai mult armament plasat în Ucraina. Astăzi au anunţat retragerea trupelor, dar armamentul rămâne în acelaşi loc, ceea ce înseamnă că poate fi reactivat în orice moment", a continuat el.
"Vom crede în detensionarea conflictului doar când vom vedea o retragere totală trupelor şi a armamentului ruseşti", a mai adăugat şeful NATO.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Rusia a trnamis marţi, că unele forţe desfăşurate la frontiera cu Ucraina încep să se întoarcă la bazele lor, după ce numărul tot mai mare soldaţi plasaţi la graniţa cu Ucraina a stârnit temeri legate de o invazie iminentă în ultimele săptămâni, relatează AFP.
 „Unităţile din regiunile militare din sud şi vest se vor întoarce astăzi în garnizoane, pe cale feroviară şi rutieră,  după ce şi-au dus la îndeplinire sarcinile”, a declarat Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova.
Declaraţiile oferite de agenţiile de presă ruse vin înaintea unei întâlniri programate între cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin menite să calmeze tensiunile legate de criza din Ucraina.
Tensiunile au fost exacerbate de exerciţiile militare ruseşti de la graniţele cu Ucraina şi Belarus, unde Statele Unite au declarat că aproximativ 30.000 de militari participă la exerciţii care se vor desfăşura până pe 20 februarie.
După o întâlnire cu preşedintele rus la începutul acestei săptămâni, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că unele dintre exerciţiile militare ruse se vor încheia în curând.
Ministrul ungar al Apărării a declarat că a vorbit cu omologul său din Belarus şi a primit asigurări că nu există nicio ameninţare la adresa Kievului din partea Belarusului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.