Parlamentul rus a vota marţi rezoluţia prin care solicită preşedintelui Vladimir Putin să recunoască independenţa a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Luhansk, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Viaceslav Volodin, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului, a declarat, după vot, că deputaţii au decis să transmită un apel către preşedinte.

El a afirmat că o astfel de recunoaştere ar crea premisele garantării securităţii şi protecţiei locuitorilor în faţa ameninţărilor externe, precum şi pentru consolidarea păcii internaţionale şi a stabilităţii regionale, în conformitate cu obiectivele şi principiile Cartei ONU şi va iniţia procesul recunoaşterii internaţionale a ambelor state”.

Volodin a acuzat autorităţile ucrainene că încalcă drepturile şi libertăţile locuitorilor şi că au instituit ”o blocadă economică totală” a celor două zone.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Viaceslav Volodin, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului, a declarat că parlamentarii vor vota cele două rezoluţii privind recunoaşterea independenţei autoproclamatelor Republici Populare Doneţk şi Luhansk. Regiunile se află în zona Donbass, unde forţele separatiste se luptă cu armata ucraineană din 2014.

„Rezoluţia care primeşte cel mai mare număr de voturi va fi adoptată”, a mai adăugat Volodin.
Prima rezoluţie ar face apel direct la Putin să recunoască „imediat” cele două zone ca independente, iar a doua va fi trimisă Ministerului de Externe al Rusiei şi altor structuri guvernamentale „pentru studiu şi feedback”.
O astfel de recunoaştere ar anunţa încetarea Protocolului de la Minsk – un armistiţiu mediat de Franţa şi Germania în cadrul Formatului Normandia, care a intrat în vigoare în 2015.
Cu toate acestea, nu este clar dacă Putin va pune în aplicare prima rezoluţie, deoarece a menţionat Acordul de la Minsk în convorbirea cu omologul său francez, Emmanuel Macron, de zilele trecute. 
Săptămâna trecută au avut loc mai multe discuţii cu privire la Formatul Normandia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.