Coreea de Nord - care revendică un statut de putere nucleară ”ireversibil” şi îşi justifică provocările arătând cu degetul exerciţii militare comune ale Statelor Unite şi Coreei de Sud - a lansat joi alte proiectile - inclusiv o rachetă balistrică intercontinentală (ICBM), care a aparent a eşuat - şi un alt ”tip nedefinit” de rachetă, la o zi după o salvă-record de tiruri care a condus la un vârf al tensiunilor în regiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Coreea de Nord a tras o rachetă de un tip nedefinit”, a anunţat Statul major al armatei sud-coreene fără să facă alte precizări, la câteva ore după ce Seulul a anunţat o continuare a exerciţiilor militare aeriene comune cu Statele Unite ”Furtună atentă” (”Vigilant Storm”).

Continuare aceastor exerciţii este ”o alegere foarte periculoasă şi proastă”, a denunţat secreatrul Comitetului central (CC) al Partidului Muncitorilor (unic) Pak Jong Chon, citat într-un comunicat emis de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Acest tir a fost precedat de alte lansări, joi, inclusiv de un tir de rachtă balistică, care ar fi eşuat potrivit Seulului.

Potrivit Statului Major sud-coreean, primele trei proiectile - două rachete cu rază scurtă de acţiune şi o ICBM - au fost lansate joi dimineaţa de către Nord, către Marea Japoniei.

”Lansarea unei ICBM de către Corea de Nord s-a soldat, din câte se pare, cu un eşec” în timpul separării celei de a doua trepte a rachetei, a precizat armata sud-coreeană.

Potrivit armatei sud-coreene, această rachetă a parcurs 760 de kilometri, la o altitudine maximă de 1.920 de kilometri şi cu o viteză de Mach 15 (de 15 ori viteza sunetului).

Primele două rachete au parcurs aproximativ 330 de kilometri cu viteza Mach 5 şi la o altitidine de 70 de kilometri.

Sirene de alertă au răsunat a doua zi la rând pe Insula sud-cooreeană Ulleungdo, situată la 120 de kilometri est de Peninsula coreeană, potrivit presei locale.

O alertă a fost declanşată, de asemenea, în nordul Japoniei, în pofida faptului că -contrat unor afirmaţii iniţiale ale autorităţilor - o rachetă nu a survolat, până la urmă, arhipelagul nipon.

Ministrul japonez al Apărării Yasukazu Hamada a anunţat că proiectilul a ”dispărut deasupra Mării Japoniei”.

”Barajul continuu de rachete, zi după zi, este scandalos şi nu poate fi tolerat”, a denunţat premierul japonez Fumio Kishida.

Această lansare ”subliniază necesitatea ca toate ţările să aplice deplin rezoluţiile Consiliului de Securitate” al ONU care sancţionează Coreea de Nord, a subliniat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

La 4 octombrie, o rachetă balistică nord-coreeană a survolat Japonia pentru prima oară după cinci ani.

Miercuri, Coreea de Nord a lansat 23 de rachete - dintre care una trecut de ”Linia Limitei Nordului” (NLL), care prelungeşte în mare frontiera terestră intercoreeană, însă a rămas în apele internaţonale.

”INVAZIE TERITOIALĂ DE FACTO”

Potrivit armatei sud-coreene, aceasta a fost pentru prima oară de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953) când un proiectil nord-coreean şi-a încheiat cursa atât de aproape de apele teritoriale ale Sudului.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a denunţat miercuri aceste tiruri drept ”o invazie teritorială de facto”.

Această demonstraţie de forţă a Phenianului intervine în momentul în care Coreea de Sud şi Statele Unite desfăşoară cele mai importante exerciţii militare aeriene din istoria lor în regiune.

Cei doi aliaţi au decis joi să prelungească aceste exerciţii ”având în vedere recentele provocări ale Nordului”, a anunţat armata sud-coreeană.

Potrivit unor analişti, acest exerciţiu - ”Furtună atentă” (”Vigilant Storm”) - îngrijorează Phenianul, deoarece mobilizează avioane invizibile pe radar de tip F-35A şi F-35B.

Aceste avioane ”ar putea să fie folosite în operaţiuni de decapitare” a regimului lui Kim Jong Un, subliniază un cercetător de la Asan Institute for Policy Studies, Go Myong-hyun.

În vara lui 2022, au circulat informaţii despre antrenamente americano-coreene în vederea unor ”atacuri de decapitare”-fulger ale unor lideri nord-coreeni.

Ele au alimentat temeri ale Phenianului, care consideră aceste manevre frecvente ale armatelor americană şi sud-coreeană drept repetiţii generale ale unei invazii a teritoriului nord-coreean.

”Furtuna atentă” constituie ”o manevră agresivă şi provocatoare vizând Repiublica Populară Democratică Coreea”,  a denunţat miercuri regimul nord-coreean, care a ameninţat Seulul şi Washingtonul că vor ”plăti cel mai oribil preţ din istorie”.

Statele Unite şi Coreea de Sud avertizează de mai multe luni că Nordiul se pregăteşte să efectueze un test nuclear - al şaptelea.

”PRELIMINARII ALE VIITORULUI TEST NUCLEAR”

La sfârşitul lui septembrie, regimul lui Kim Jong Un a adoptat o nouă doctrină, care proclamă caracterul ”ireversibil” al statutului de putere nucleară al Coreei de Nord - care face imposibile orice negocieri viitoatre cu privire la o dezarmare nucleară - şi prin care îşi rezervă dreptul de a efectua atacuri preventive.

Această proclamaţie a fost urmată - în septembrie şi octombrie - de o lungă serie de teste de rachetă, prezentată de către Phenian drept simulări ”nucleare tactice”.

Seriile recente de tiruri ”sunt sărbătoriri preliminare ale viitorului test nuclear”, preconizează un cercetător specializat în Coreea de Nord, Ahn Chan-il.

 

”Ele seamănă, de asemenea, unei serii de teste practice în vederea desfăşurării lor nucleare tactice”, declară el AFP.

Coreea de Nord a rupt în martie moratoriul pe care şi l-a autoimpus în 2017 asupra testelor rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), însă a înregistart, după aceea, mai multe eşecuri.

Tot în martie, o rachetă de tip Hwasong-17 - considerată una dintre cele mai puternice ICBM create până în prezent de către Phenian - pare că a explodat la puţin timp după lansare, iar o minge de foc a fost observată pe cer, deasupra capitalei nord-coreene.

În mai, armata sud-coreeană a anunţat alt eşec al unei lansări ICBM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.