Trei bărbaţi şi două femei din Bulgaria, cu vârste cuprinse între 29 şi 45 de ani, acuzaţi de ”conspiraţie în vederea colectării de informaţii menite să fie folositoare în mod direct sau indirect inamicului” rus, urmează să fie inculpate de spionaj, anunţă procuratura britanică, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orlin Roussev, în vârstă de 45 de ani, Bizer Dzhambazov,  în vârstă de 41 de ani, Katrin Ivanova, în vârstă de 31 de ani, Ivan Stoyanov, în vârstă de 31 de ani, şi Vanya Gaberova, în vârstă de 29 de ani, urmează să compară marţi la tribunalul de primă instanţă (Magistrates' Court) de la Westminster, scrie BBC.

Cei cinci cetăţeni bulgari sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea culegerii de informnaţii destinate Rusiei în perioada august 2020-februarie 2023.

Procuratura britanică face acest anunţ în urma unei anchete a Poliţiei Metropolitane.

Ei ar fi lucrat în cadrul unei celule operaţionale de spionaj pentru serviciile ruse de securitate şi ar fi supravegheat ţinte.

Ei sunt acuzaţi de operaţiuni în Regatul Unit şi Europa şi de colectarea şi predarea unor informaţii statului rus.

Roussev este acuzat de desfăşurarea unor operaţiuni în regat şi de faptul că a acţionat ca om de legătură cu cei care au primit informaţiile culsese.

Poliţişti au efectuat percheziţii la Londra şi Norfolk ale unor proprietăţi deţinute de către dintre bulgari - Roussev, Dzhambazov şi Ivanova - au găsit paşapoarte şi documente de călătorie false în Regatul Unit, Bulgaria, Franţa, Italia, Spania, Croaţia, Slovenia, Grecia şi Cehia.

Unele dintre documente aveau fotografii cu Roussev şi Dzhambazov.

Roussev ar fi falsificat el însuşi documentele.

Bulgarii sunt acuzaţi de organizarea unei operaţiuni de supraveghere în Muntenegru, în care ar fi falsificat legitimaţii de jurnalist, inclusiv una cu imaginea lui Ivanova.

Roussev, Dzhambasov şi Ivanova tăiesc în Regatul Unit de mai mulţi ani, unde au deţinut diverse locuri de muncă, şi trăiesc într-o serie de proprietăţi suburbane.

Roussev are un istoric de relaţii comerciale cu Rusia. El s-a mutat în regat în 2009 şi a deţinut un post tehnic în cadrul unor servicii financiare timp de trei ani.

Potrivit profilului pe LinkedIn al lui Roussev, el a deţinut apoi o întreprindere în domeniul electromagnetic al informaţiilor clasificate, care implică interceptarea unor comunicaţii sau semnale electronice.

Roussev, a cărui cea mai recentă adresă este într-un hotel la malul mării, la Great Yarmouth, scrie pe LinkedIn că a fost consilier la Ministerul bulgar Energiei.

Foşti vecini din Harrow îi prezintă pe Dzhambazov şi pe Ivanova ca fiind un cuplu.

Despre Dzhambazov se spune că e şofer la spital, iar Ivanova se prezintă pe LinkedIn ca asistentă de laborator la o întreprindere privată în domeniul sănătăţii.

Cei doi s-au mutat în regat în urmă cu zece ani şi conduc o organizaţie comunitară care furnizează servicii bulgarilor, inclusiv familiarizarea cu ”cultura şi normele societăţii britanice”.

Potrivit unor documente bulgare de stat postate online, ei au lucrat pentru comisii electorale, la Londra, care facilitează votul în alegerile bulgare al bulgarilor care trăiesc în străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.