Cel puţin 78 de persoane au murit înecate miercuri în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi, în largul Peninsulei Peloponez, în sud-vestul Greciei, una dintre cele mai grave catastrofe din istoria acestei ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Bilanţul tragediei din largul coastelor de sud ale Greciei a crescut la aproape 80 de morţi

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 59 de morţi, după ce iniţial au fost raportate 17 decese.

În total 104 persoane au fost salvate, iar patru au fost spitalizate la Kalamata, un oraş situat în apripiere, în Peloponez.

Persoanele salvate erau transportate cu vaporul în portul Kalamata, în sudul Peloponezului, a anunţat Paza de Coastă greacă.

Patru persoane au fost evacuate cu elicopterul, tot la Kalamata, unde au fost spitalizate.

La momentul naufragiului, niciuna dintre persoanele de la bord - a căror naţionalitate nu a fost precizată - nu era echipată cu vestă de salvare, potrivit aceleiaşi surse.

Ambarcaţiunea a fost reperată prima oară marţi de către un avion aparţinând Agenţiei europene de supravegherea frontierelor extrene (FRONTEX).

Însă migranţii de la bord ”au refuzat orice ajutor”, au anunţat autorităţile portuare greceşti.

Naufragiul a avut loc în apele internaţionale, la 47 de mile nautice (87 de kilometri) de Pylos, la Marea Ionică, precizează Paza de Coastă.

”Începând de miercuri dimineaţa foarte devreme, o vastă operaţiune de salvare este în curs în largul Pylos, după ce un vas de pescuit s-a răsturnat având la bord un număr mare de migranţi”, anunţă într-un comunicat Paza de Coastă.

Autorităţile greceşti nu au precizat, pentru moment, numărul migranţilor de la bordul vasului.

Nave de patrulare ale poliţiei portuare, o fregată aparţinând Marinei, un avion şi un elicopter aparţinând Forţelor Aeriene greceşti, dar şi şase vapoare care navigau în zonă participă la această operaţiune de salvare.

Rafale de vânt de 12 km/h (3 Beaufort) suflau în zonă.

Potrivit primelor informaţii ale autorităţilor, vasul cu migranţi a plecat din Libia către Italia.

Grecia - care are o frontieră maritimă lungă ca frontieră extrenă a Uniunii Europene (UE) în estul Mării Mediterane - este o rută de trecere obişnuită a unor migranţi care vin de obicei din Turcia vecină şi duc în Europa de Nord.

Numeroase naufragii, adesea sângeroase, au loc la Marea Egee, care desparte Grecia de Turcia.

Grecia este acuzată adesea de expulzarea ”ilegală” a unor vase cu migranţi.

În afară de această rută, migranţi încearcă să treacă în mod direct în Italia traversând Marea Mediterană prin sudul Peloponezului sau Insulei Creta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.