Autorităţile braziliene au anunţat sâmbătă un bilanţ provizoriu de 34 de morţi în urma revărsării de noroi provocate de ruperea, cu o zi înainte, a unui baraj aparţinând gigantului miner Vale, în sud-estul ţării, iar speranţele găsirii celor aproape 300 de persoane date dispărute erau slabe, ploaia îngreunând şi mai mult căutările, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cerul era degajat la începutul zilei, iar mai multe averse au avut loc după-amiaza (ora locală), formând bălţi mari pe vaste întinderi de noroi ce acoperă vegetaţia, de obicei luxuriantă, la Brumadinho, în statul Minas Gerais.

Într-o imagine surprinsă de un fotograf AFP, o vacă era blocată în noroi până la gât.

Intemperiile nu împiedicau ”baletul” funebru al elicopterelor, care străbăteau neîncetat cerul, în căutarea unor supravieţuitori, dar care ridicau cel mai adesea corpuri fără viaţă.

Catastrofa s-a soldat cu cel puţin 34 de morţi, porivit unui nou bilanţ al pompierilor, care au anunţat anterior un bilanţ de 11 morţi şi 296 de persoane date dispărute, iar autorităţile se temeau că puţine ar mai putea fi găsite în viaţă.

Sâmbătă dimineaţa (ora locală), când bilanţul era de 345 de dispăruţi, 46 de persoane au fost găsite în viaţă - dintre care 23 erau rănite.

Salvatorii au găsit un autocar destinat angajaţilor de la Vale complet îngropat, în care se aflau mai multe corpuri, care nu au putut să fie scoase şi care nu au fost înregistrate, încă, în mod oficial.

TEHNOLOGIE ISRAELIANĂ

Numeroase rude ale angajaţilor minei aşteptau veşti, cu anxietate, şi nu-şi ascundeau revolta faţă de puţinele informaţii obţinute de la autorităţi.

”Nu vor să spună nimic! Sunt fiii noştri, soţii noştri şi nimeni nu spune nimic. Nepotul meu de cinci ani m-a întrebat dacă tatăl său a murit. Ce am să-i spun?”, a declarat pentru AFP Olivia Rios.

În căutarea soţului său, Suely de Oliveira Costa era reţinută de către agenţi de securitate, care o împiedicau să intre în incintă şi-i cereau ”să se calmeze”. ”Cum vreţi să fiu calmă, dacă el este deja mort?”, striga ea.

”Ieri (vineri) eram mobilizaţi în misiuni de salvare, însă astăzi începem o nouă fază, munca umanitară, pentru a veni în ajutor celor fără adăpost şi tuturor persoanelor neajutorate”, a declarat pentru AFP Walter Moraes de la Crucea Roşie.

Armata a anunţat într-un comunicat că aproximativ 1.000 de militari au fost mobilizaţi, în baza deciziei preşedintelui Jair Bolsonaro şi erau pregătiţi să fie să fie mobilizaţi în zonă.

”Vom face tot ceea ce putem pentru a ne putea ocupa de victime, a limita pagubele, ancheta şi reclama dreptate, pentru a evita noi tragedii”, a declarat preşedintele.

Jair Bolsonaro a declarat, de asemenea, că premierul isralian Benjamin Netanyahu, care a venit la învestirea sa, la Brasilia, la 1 ianuarie, l-a sunat sâmbătă pentru a-i propune un ajutor în căutarea persoanelor date dispărute.

”Acceptăm şi mulţumim pentru această tehnologie israeliană, încă o dată în serviciul umanităţii”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al pompierilor a declarat că această tehnologie constă în aparate dotate cu sonare, capabile să localizeze corpuri la mare adâncime, care urmează să fie utilizate începând de luni.

VALE, AMENDATĂ

Această tragedie afectează încă o dată statul Minas Gerais, devastat în noiembrie 2015 de altă rupere a unui baraj, la Mariana, soldată cu 19 morţi şi cu enorme pagube de mediu.

”Tragedia de mediu ar trebui să fie mai mică decât cea din 2015, însă tragedia umană mult mai importantă”, a recunoscut vineri CEO-ul  Vale Fabio Schvartsman, a cărui întreprindere a fost implicată şi în dramă, fiind coproprietarul minei de la Samarco împreună cu grupul anglo-australian BHP.

La acea vreme, sute de kilometri pătraţi au fost acoperiţi de un adevărat tsunami de noroi, care a traversat două state braziliene şi s-a extins pe 650 de kilometri, până la Oceanul Atlantic, prin albia fluviului Rio Doce, unul dintre cele mai importante în Brazilia.

Potrivit site-ului de ştiri G1, Justiţia din Minais Gerais a dispus să se blocheze conturi bancare ale întreprinderii, în sumă de un miliard de reali (223 de milioane de euro), în vederea îndemnizării victimelor.

Agenţia guvernamentală Ibama, din subordinea Ministerului Mediului, a aplicat Vale o amendă în valoare de 250 de milioane de reali (aproximativ 58 de milioane de euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.