Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat vineri ”prudent optimist” cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord asupra Brexitului cu Uniunea Europeană (UE) şi a evocat ”multe progrese” cu Bruxellesul, înaintea unei întâlniri, luni, la Luxemburg, cu preşedintele Comisiei Europene (CE), odată apropierea unor termene cruciale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există contururile unui acord care rămâne să fie făcut. Sunt prudent optimist”, a declarat liderul conservator într-un discurs la Rotherham, în nordul Angliei.

Johnson urmează să se întâlnească, luni, la Luxemburg, cu preşedintele Comsiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker pentru a discuta despre Brexit.

”Dejunul de lucru” de luni, la Luxemburg, decis de ”comun acord” potrivit unei purtătoare de cuvânt a CE, va fi prima întâlnire a celor doi lideri de la instalarea lui Boris Johnson la putere la sfârşitul lui iulie.

Premierul britanic urmează să se întâlnească, de asemenea, cu negociatorul-şef al Brexitului din partea UE Michel Barnier, la Luxemburg, dar şi cu omologul său luxemburghez Xavier Bettel.

Anunţarea acestei întâlniri intervine în contextul în care Boris Johnson încearcă să ajungă la un compromis cu UE, înaintrea datei prevăzute a Brexitului, la 31 octombrie.

Un summit european urmează să aibă loc la 17-18 octombrie la Bruxelles - care ar putea fi ultima şasă a unui acord între cele două pări.

Premierul britanic se declară hotărât ca Regatul Unit să părăsească UE la 31 octombrie - cu sau fără acord.

Parlamentul, în care Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a adiptat săptămâna trecută o lege menită să împiedice o ieşire din UE fără acord, care-l obligă pe şeful Guvernului de la Londra să ceară Bruxellesului o amânare cu trei luni a Brexitului, în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

Boris Johnson a răspuns că preferă să fie ”mort pe fundul gropii” decât să ceară o asemenea amânare.

La Dublin, premierul irlandez Leo Varadkar a apreciat vineri că ”prăpastia rămâne foarte mare” între Bruxelles şi Londra.

”Explorăm ceea ce este posibil”, a declarat el, promiţând ”să lupte şi muncească în vederea unui acord până în ultimul moment”. ”Dar nu cu orice preţ”, a subliniat el.

Irlanda este statul UE care cel mai mult de pierdut din cauza Brexitului, din cauza relaţiilor sale economice şi comerciale strânse cu Regatul Unit.

Joi, negociatorul-şef al UE Michel Barnier a apreciat că UE ”nu are motive” să fie optimistă în legătură cu şansele ajungerii la un acord de divorţ înainte de summitul de la jumătatea lui octombrie.

UE şi Regatul Unit nu reuşesc, în continuare, să se înţeleagă asupra felului în care să evite o reimpunere, după Brexit, a unei frontiere fizice între Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Londra respinge soluţia ”plasei de siguranţă” (sau ”backstop”), de neocolit în ochii Bruxellesului, din cauza lipsei unei alternative credibile. Ea prevede ca Regatul Unit să rămână în întregime într-un ”teritoriu vamal unic” cu UE, în cazul nu se găseşte o soluţie mai bună la finalul unei perioade de tranziţie.

Potrivit cotidianului The Times, partidul unionist nord-irlandez DUP, un aliat a lui Boris Johnson, ar fi pregătit să-şi relaxeze poziţia cu privire la problema frontierei cu Republica Irlanda, o informaţie dezminţită de către conducătoarea formaţiunii, Arlene Foster.

Pe piaţa de schimb, lira sterlină s-a apreciat vineri cu 1% în faţa dolarului. Această apreciere se explică, potrivit unui analist, prin faptul că ”investitorii sunt mai puţin îngroziţi de posibilitatea unui Brexit fără acord”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.