O explozie de dimensiuni reduse s-a produs, marţi seară, pe un culoar al Gării Centrale din Bruxelles, iar autorităţile au anunţat că un bărbat a fost ”neutralizat”. Parchetul federal belgian a anunţat că explozia este ”considerată un atac terorist”. Potrivit unui martor, autorul ar fi strigat ”Allah Akbar” înainte de deflagraţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Explozia din Gara Centrală din Bruxelles, considerată un atac terorist

Explozia produsă marţi seară pe un culoar al gării Bruxelles Central este considerată un atac terorist, a anunţat Parchetul federal belgian, relatează AFP şi The Associated Press.

”Nu putem să confirmăm dacă autorul este mort sau în viaţă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Eric Van Der Sypt, precizând că bărbatul a fost ”neutralizat” de militari, potrivit AFP.

Conform AP, autorităţile belgiene au anunţat că au dejucat un ”atac terorist” după ce au împuşcat suspectul în gară.

Procurorul federal Eric Van der Sypt a precizat că militarii au ”neutralizat” un suspect în urma unei explozii de mici dimensiuni. Van der Sypt a adăugat că ”incidentul este considerat un atac terorist”.

Centrul belgian de criză, care monitorizează ameninţările la adresa securităţii în ţară, a anunţat că, potrivit primelor informaţii, nu consideră necesar să ridice la cel mai înalt nivelul ameninţării în ţară.

UPDATE - Bărbat neutralizat în gara Bruxelles-Central după explozia bagajului acestuia, fără să rănească pe cineva

Un bărbat a fost ”neutralizat” marţi seara de militari belgieni după explozia bagajului acestuia în gara Bruxelles-Central, fără să rănească pe cineva, relatează AFP

Potrivit unui martor, autorul a strigat ”Allah Akbar” chiar înainte de explozie, care a avut un suflu puternic.

”Militarii l-au neutralizat cu focuri de armă către ora locală 20.50 (21.50, ora României)", a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei belgiene, Peter De Waele.

”Nu ştim dacă e mort sau nu”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale pentru postul belgian de televiziune RTL.

Către ora locală 22.30 (23.30, ora României), suspectul se afla în continuare la sol, nemişcat, iar serviciul de deminare verifica eventuala prezenţă  a unor explozivi asupra lui, potrivit unor informaţii transmise de Parchetul federal, însărcinat cu cazuri de terorism şi care a preluat ancheta, potrivit agenţiei Belga.

Gara a fost izolată de forţe de ordine şi evacuată, ceea ce a provocat ”o reală panică”, potrivit unui purtător de cuvânt al Infrabel, gestionarul reţelei feroviare belgiene.

”Oameni traversau căile” ferate, a adăugat el. Întregul trafic feroviar a fost întrerupt.

Potrivit unui, explozia ar fi provenit de la o valiză. Fotografii postate de martori pe reţele de socializare surprind o flacără înaltă de câţiva metri pe un culoar al gării, care pare puţin frecventat.

”La demisol, cineva striga. Nu i-am acordat atenţie. Apoi el a strigat Allah Akbar. Iar atunci a declanşat explozia căruciorului (pentru valize)”, a declarat Nicolas Van Herrewegen, un agent de triaj din cadrul Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Belgiene (SNCB). ”Nu a fost o explozie cu adevărat mare, însă impactul a fost destul de puternic. Pe o rază de doi-trei metri oamenii au plecat în fugă”, adaugă martorul.

Situaţie sub control

Situaţia era sub control în gară, care se află în centrul Bruxellesului şi în apropiere de faimoasa Grand Place, a precizat Centrul de criză belgian într-un mesaj postat pe Twitter.

Toate străzile din jur erau blocate de numeroase vehicule de poliţie şi militari înarmaţi, poliţişti înarmaţi şi purtând veste antiglonţ aflându-se la post.

Acest incident are loc într-un context de multiplicare a atacurilor teroriste jihadiste în Europa, în ultimele luni, mai ales în Marea Britanie şi Franţa.

Luni după-amiaza, un bărbat pe numele căruia există o fişă S din cauza apartenenţei sale la ”mişcarea islamistă radicală” a încercat să intre cu maşina într-o dubă aparţinând jandarmeriei, pe Champs-Elysées, la Paris, la câteva sute de metri de locul unde un poliţist a fost ucis de un jihadist în urmă cu două luni. După ce a fost scos din vehicul de către forţele de ordine, atacatorul a murit, la scurt timp după aceea, din cauza unui ”stop cardio-respirator”, cauzat probabil de ”un efect de suflu” şi de ”inhalarea de fum”, a declarat marţi o sursă apropiată dosarului.

Bruxellesul a fost însângerat pe 22 martie 2016 de atentate revendicate de organizaţia Statul Islamic. Jihadişti s-au detonat în metrou şi pe aeroportul de la Bruxelles, omorând 32 de persoane. Ancheta a arătat că ei făceau parte din aceeaşi celulă care a comis atentatele de la Paris de pe 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi.

UPDATE  - Bărbatul a strigat ”Allah Akbar” (Allah e mare, în arabă) după care a declanşat explozia

Potrivit cotidianului belgian La Libre, care citează procurori, bărbatul care a fost împuşcat purta un rucsac şi o centură explozivă. Bărbatul a detonat dispozitivul exploziv după ce a atras atenţia militarilor din gară, scrie publicaţia.

Presa belgiană citează martori potrivit cărora bărbatul a strigat ”Allah Akbar” (Allah e mare, în arabă), după care a detonat un cărucior cu bagaje, a declarat un martor unor jurnalişti aflaţi la faţa locului, relatează AFP.

”Oamenii fugeau în toate direcţiile”, a declarat un martor pentru postul de radio RTL.

”Eram afară. Am coborât. La demisol cineva striga. Nu i-am acordat atenţie. Apoi a strigat Allah Akbar. Iar atunci a detonat căruciorul”, a declarat Nicolas Van Herrewegen, un agent de triaj din cadrul Societăţii naţionale de căi ferate belgiene (SNCB).

La evacuarea gării şi pieţei, magazinelor şi restaurantelor din zonă li s-a ordonat să închidă şi să tragă obloanele, potrivit RTL.

Circulaţia metrourilor care traversează gara a fost, de asemenea, suspendată temporar de către poliţie, potrivit postului de radio.

Un bărbat a fost împuşcat în Gara centrală din Bruxelles după ce a detonat o centură explozivă

O persoană care purta o centură explozivă a fost ”neutralizată” de militari în interiorul gării centrale din Bruxelles, scrie presa.

Potrivit Belga, în gară s-a creat panică, iar gara şi principala piaţă din oraş - Grand Place - au fost evacuate. Traficul feroviar a fost întrerupt.

Potrivit Reuters, nu există alte victime.

”A avur loc un incident la Gara centrală. A avut loc o explozie în jurul unei persoane. Acea persoană a fost neutralizată de militari care se aflau la faţa locului”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. ”Pentru moment, numeroşi poliţişti se află la gară, iar totul este sub control”, a adăugat el.

Gara centrală din Bruxelles este una dintre cele trei mari terminale din oraş.

În martie 2016, 32 de persoane au fost ucise într-un dublu atentat în capitala Belgiei- pe aeroportul din Bruxelles şi în metrou - revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.