Atacurile cu drone contra a două instalaţii petroliere în Arabia Saudită au provocat oprirea "temporară" a producţiei acestora, lucru care a afectat aproape jumătate din producţia gigantului petrolier naţional Aramco, a anunţat sâmbătă ministrul saudit al Energiei, citat de AFP. Iranul a caracterizat duminică drept "lipsite de sens" acuzaţiile Washingtonului cu privire la faptul că ar fi responsabil de un atac cu drone contra instalaţiilor petroliere saudite revendicate de rebelii yemeniţi, potrivit AFP. Preţurile petrolului ar putea creşte cu până la 10 dolari pe baril după mai multe atacuri cu drone care au avut loc sâmbătă împotriva unităţi majore de producţie a ţiţeiului din Arabia Saudită, care au obligat regatul să reducă producţia la jumătate, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

CITEȘTE ȘI Preţurile petrolului ar putea creşte cu 10 dolari pe baril după atacurile cu drone împotriva unor unităţi majore de producţie a ţiţeiului din Arabia Saudită
CITEȘTE ȘI Atac cu drone în Arabia: Iranul respinge acuzaţiile "lipsite de sens" ale americanilor

Atacul "a condus la suspendarea provizorie a producţiei la siturile Abqaiq şi Khurais", a declarat ministrul saudit al energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, într-un comunicat dat publicităţii de agenţia de presă SPA.

Acest atac a provocat întreruperea producţiei de 5,7 milioane de barili de ţiţei, adică în jur de 50% din producţia totală a Aramco, a adăugat el. 

"Statele Unite condamnă ferm atacul contra infrastructurii importante energetice. Acţiuni violente contra zonelor civile şi a infrastructurii vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele şi neîncrederea", a punctat Casa Albă după un apel telefonic între prinţul moştenitor Mohammed ben Salmane şi Donald Trump. 

Secretarul de stat american Mike Pompeo a fost şi mai explicit: "Iranul a lansat un atac fără precedent contra aprovizionării energetice mondiale". "Facem apel la toate ţările pentur a condamna public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor lucra cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a asigura aprovizionarea pieţelor energetice şi pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa", a adăugat Pompeo. 

Echipele de securitate de la Aramco au intervenit pentru stingerea incendiilor la Abqaiq şi Khurais. 

O anchetă a fost deschisă şi autorităţile au întărit securitatea în jurul celor două situri vizate, împiedicând jurnaliştii să se apropie, potrivit AFP.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.