Armenia a anunţat miercuri că va găzdui săptămâna viitoare un exerciţiu militar comun cu Statele Unite, un demers care ar putea irita Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul armean al Apărării a declarat că scopul exerciţiului "Eagle Partner 2023", care va avea loc în perioada 11-20 septembrie, este de a-şi pregăti forţele pentru a participa la misiuni internaţionale de menţinere a păcii. Ministerul nu a precizat cât de mult personal american şi armean va fi implicat în acest exerciţiu.

Ulterior, un purtător de cuvânt al armatei americane a declarat că vor participa 85 de soldaţi americani şi 175 de armeni. Pentagonul a precizat că americanii - inclusiv membri ai Gărzii Naţionale din Kansas, care are un parteneriat de formare de 20 de ani cu Armenia - vor fi înarmaţi cu puşti şi nu vor folosi armament greu.

În ciuda dimensiunii reduse a exerciţiului, Kremlinul a declarat că îl va urmări îndeaproape. "Desigur, astfel de ştiri provoacă îngrijorare, mai ales în situaţia actuală. Prin urmare, vom analiza în profunzime această ştire şi vom monitoriza situaţia", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia are o bază militară în Armenia şi se consideră puterea predominantă în regiunea Caucazului de Sud, care până în 1991 a făcut parte din Uniunea Sovietică.

Moscova are o forţă de menţinere a păcii în regiune pentru a susţine un acord ce a pus capăt unui război între Armenia şi Azerbaidjan în 2020, al doilea pe care aceste două ţări vecine l-au purtat de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a declarat într-un interviu acordat în weekend unui ziar italian că Rusia nu a reuşit să protejeze Armenia împotriva a ceea ce el a numit agresiune continuă din partea Azerbaidjanului. El a sugerat că războiul Rusiei din Ucraina a făcut ca Moscova să nu mai fie în măsură să satisfacă toate nevoile de securitate ale Armeniei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi reporterilor că nu este de acord cu remarcile lui Paşinian. "Rusia este o parte absolut integrantă a acestei regiuni", a spus el. "Rusia joacă un rol consistent, foarte important în stabilizarea situaţiei din această regiune şi vom continua să jucăm acest rol", a comentat Peskov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.