Amsterdam Trade Bank (ATB), o subsidiară a Băncii Alfa din Rusia, care a fost sancţionată de Statele Unite, a intrat, vineri, în insolvenţă, potrivit unui comunicat al Băncii Centrale Olandeze (DNB), care citează o decizie judecătorească, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Potrivit Reuters, deponenţii ATB vor avea garantaţi până la 100.000 de euro fiecare, în cadrul sistemului de garantare a depozitelor din Ţările de Jos.

Banca are aproximativ 23.000 de clienţi, dintre care majoritatea sunt olandezi, dar 6.000 sunt germani, a spus DNB.

Potrivit documentelor la Camera de Comerţ Olandeză, beneficiarul final al băncii este Mihail Fridman, miliardarul ruso-israelian care contestă sancţiunile occidentale impuse lui în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. S-a spus că participaţia sa în ATB este mai mare de 25%, dar nu mai mult de 50%.

Alfa Bank este supusă sancţiunilor americane, dar nu a fost vizată de Uniunea Europeană. ATB în sine nu este sancţionată, dar ziarul financiar olandez Het Financieele Dagblad (FD) a relatat că deponenţii au început să intre în panică joi.

Într-o declaraţie pe site-ul său, ATB a confirmat că a solicitat şi a primit dreptul de intrare în faliment.

Banca a spus că sancţiunile din SUA şi Marea Britanie ”au cauzat dificultăţi operaţionale, deoarece majoritatea contrapartidelor ATB, inclusiv băncilor corespunzătoare... le este greu să continue să susţină ATB”.

Ziarul FD a relatat anterior că proprietarii ATB căutau să vândă banca, iar deponenţii au descoperit că alte bănci europene nu sunt dispuse să accepte transferuri de la ATB de teama să nu se supună sancţiunilor.

Mica bancă fusese cunoscută anterior pentru finanţarea comerţului, dar a căutat în ultimii ani să devină un creditor pentru companiile mici şi mijlocii. Potrivit raportului său anual 2020, cel mai recent înregistrat la Camera de Comerţ, ATB avea active de aproximativ 1,2 miliarde de euro şi capitaluri proprii de 174 de milioane de euro. A realizat un profit de 27 de milioane de euro în acel an.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Potrivit comunicatului, Tribunalul Central din Amsterdam a dispus, vineri, falimentul ATB, decizie care a determinat DNB să activeze o schemă de garantare a depozitelor pentru titularii de cont.

Trezoreria SUA a anunţat pe 6 aprilie că va impune ”sancţiuni de blocare totală” pentru Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia. Ca parte a acestor sancţiuni, şase filiale, inclusiv ATB, au fost blocate deoarece erau ”deţinute sau controlate de, sau pentru că au acţionat sau au pretins să acţioneze pentru sau în numele, direct sau indirect, al Alfa-Bank”.

Deţinătorii de conturi eligibili ai ATB sunt acoperiţi de schema olandeză de garantare a depozitelor până la maximum 10.000 de euro de persoană. Schema are 23.000 de titulari de conturi private, a comunicat DNB. Suma totală garantată de schemă este se ridică la aproximativ 700 de milioane de euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.