Ambasadorul Rusiei în Turcia Andrei Karlov a decedat luni seara la spitalul turc Guven, după ce a fost împuşcat de un bărbat înarmat într-o galerie de artă din Ankara. Între timp, autorităţile turce au anunţat că atacatorul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu forţele speciale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 21.53: Locuinţa tânărului care l-a împuşcat pe ambasadorul Rusiei în Turcia, percheziţionată; mama şi sora atacatorului, duse la audieri

Anchetatorii percheziţionează, luni seară, locuinţa autorului atacului armat în urma căruia a fost ucis ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, mama şi sora atacatorului fiind ridicate şi duse la Poliţie pentru audieri, scrie CNN Turk.

Conform sursei citate, poliţişti şi procurori s-au prezentat la locuinţa din strada Celtikci din oraşul Soke din provincial Aydin, casa fiind percheziţionată.

Mama şi sora atacatorului au fost ridicate şi duse la sediul poliţiei din Soke pentru a fi interogate.

UPDATE 21.29: Turcia: Ministrul de Interne a anunţat că cei trei răniţi în atacul armat sunt în stare stabilă, iar o persoană a fost externată

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a anunţat luni seară că cele trei persoane rănite în atacul armat de la galeria din Ankara, în care a fost asasinat ambasadorul rus Andrei Karlov, sunt în stare stabilă. De asemenea, o persoană a fost deja externată din spitalul Guven, transmite Reuters.

Autorităţile turce au confirmat identitatea atacatorului înarmat, un poliţist în vârstă de 22 de ani pe nume Mevlut Mert Alintaş.

Soylu a declarat că asasinarea ambasadorului rus a provocat o mare tristeţe pentru naţiunea turcă, precizând că acesta este momentul apropierii relaţiilor dintre Moscova şi Ankara.

UPDATE 20.23: Bărbatul care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei avea 22 de ani şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara

Bărbatul care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei în Turcia Andrei Karlov avea 22 de ani, absolvise o şcoală de poliţie în urmă cu doi ani şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara, scrie avazturk.com.

Potrivit sursei citate, Mevlüt Mert Altıntaş s-a născut în 1994 la Aydin. În 2014, a absolvit Şcoala de Poliţie Ruştu Unsal din Izmir şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara.

UPDATE 19.54: Surse din securitatea turcă susţin că atacatorul care l-a ucis pe ambasadorul Andrei Karlov era un poliţist din Ankara

Surse din securitatea turcă au susţinut luni seară că atacatorul înarmat care l-a ucis într-o galerie de artă pe ambasadorul rus Andrei Karlov era un poliţist originar din Ankara. Autorităţile turce au anunţat deja că atacatorul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu forţele speciale. Acesta a strigat ”Allah Akbar. Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria!” în momentul atacului asupra ambasadorului Karlov, transmite Reuters.

CITEȘTE ȘI Preşedintele Erdogan a discutat telefonic cu Vladimir Putin după asasinarea ambasadorului Karlov

"Allah akbar! Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria! Atât timp cât localităţile noastre nu sunt în siguranţă nici voi nu veţi simţi gustul siguranţei. Daţi-vă înapoi. Pe mine mă va lua de aici doar moartea. Toţi cei vinovaţi pentru această cruzime vor da socoteală!", a strigat atacatorul în timp ce a deschis focul asupra ambasadorului, care ţinea un discurs în galeria din Ankara.

Iniţial, presa turcă a relatat că atacatorul a reuşit să intre la expoziţia de fotografie cu ajutorul unei legitimaţii de poliţist, însă nu era clar dacă acesta era angajat al poliţiei din Ankara.

Se pare că atacatorul era în afara serviciului în momentul atacului.

Foto: avazturk.com
Foto: avazturk.com

UPDATE 19.43: Moscova anunţă că uciderea ambasadorului rus într-un atac armat reprezintă un act de terorism

Ministerul de Externe al Rusiei susţine că este vorba de un act terorist în atacul armat din Ankara. Ambasadorul Andrei Karlov a decedat, după ce a fost împuşcat de un presupus militant jihadist, care a reuşit să intre la expoziţia de fotografie cu o legitimaţie de poliţist, transmite Reuters.

”Considerăm că acesta este un atac terorist”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe, Maria Zakharova.

Foto: avazturk.com
Foto: avazturk.com

UPDATE 19.30: Moartea ambasadorului a fost confirmată de către purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Miniterul de Externe al Rusiei a anunţat că ţine legătura cu autorităţile turce cu privire la atacul armat din Ankara.

Expoziţia era organizată chiar de angajaţii ambasadei ruse în incinta unui centru cultural din Ankara. Se pare că prezenţa ambasadorului la expoziţie a fost anunţată în urmă cu o săptămână, iar autorităţile suspectează că atacul armat este unul premeditat.

Ambasadorul Andrei Karlov nu era însoţit de un bodyguard la asmenea evenimente publice.

Se pare că atacatorul a strigat ”nu voi pleca de aici viu, aşa că nu vă apropiaţi de mine”.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Primarul Ankarei a precizat că scopul atacului armat este de a distruge relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Turcia.

De asemenea, măsuri de securitate suplimentare au fost luate în jurul Ambasadei Rusiei de la Ankara.

UPDATE 19.00: Ambasadorul Rusiei a murit după ce a fost împuşcat în Ankara

Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, a decedat luni seara la un spital din Turcia, după ce a fost împuşcat de un atacator înarmat într-o galerie de artă din metropola Ankara. Între timp, autorităţile turce au anunţat neutralizarea atacatorului, transmite Reuters 

 

CITEȘTE ȘI Ambasadorul rus la Ankara Andrei Karlov avea 62 de ani şi era la post din iulie 2013

Karlov a fost împuşcat în timp ce ţinea un discurs la o expoziţie de artă din Ankara.

Atacul are loc cu o zi înainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discuţii cu omologii ruşi şi iranieni cu privire la criza din Siria.

Televiziunea NTV a anunţat că alte trei persoane au fost rănite în acelaşi atac armat.

Presa turcă relatează că atacatorul înarmat a fost neutralizat după intervenţia forţelor speciale, iar salvatorii l-au transportat la spital pe ambasadorul Karlov.

Andrei Karlov a murit după ce a fost împuşcat (Foto: Twitter)
Andrei Karlov a murit după ce a fost împuşcat (Foto: Twitter)

Se pare că atacatorul a reuşit să intre în clădire cu ajutorul unei legitimaţii de poliţist.

Invitaţii au început să fugă din galeria de artă, după ce atacatorul a tras mai multe focuri de armă în aer.

Imaginile distribuite pe reţelele sociale arată mai multe persoane rănite şi întinse pe podeaua galeriei de artă din Ankara.

Martorii susţin că atacatorul înarmat a scandat lozinci islamice înainte de a îndrepta arma spre ambasadorul Karlov.

La faţa locului a sosit şi ministrul de Interne, Suleyman Soylu.

Între timp, reprezentanţii administraţiei prezidenţiale ruse au anunţat că informaţiile legate de împuşcarea ambasadorului Karlov sunt studiate de către Vladimir Putin.

Andrei Karlov a murit după ce a fost împuşcat (Foto: Twitter)
Andrei Karlov a murit după ce a fost împuşcat (Foto: Twitter)

Rănirea ambasadorului a fost confirmată de către purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

”Astăzi, în timpul unui eveniment public o persoană necunoscută a deschis focul într-o manieră haotică. Prin urmare, Andrei Karlov, ambasadorul nostru în Turcia, a fost împuşcat”, a declarat Zakharova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.