Primele rezultate ale numărării votului din cursa pentru alegerile prezidenţiale din Turcia au arătat un avans considerabil pentru preşedintele în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, care conduce ţara de 20 de ani, în timp ce contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, era creditat cu mult mai puţine voturi, deşi se anunţase o cursă extrem de strânsă. Totuşi, pe măsură ce voturile s-au numărat, diferenţa s-a micşorat în defavoarea lui Erdogan, astfel încât la aproape 90 la sută din voturi procesate s-a conturat turul al doilea de scrutin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN TURCIA - Erdogan este aproape de a obţine majoritatea în parlament

LIRA SE DEVALORIZEAZĂ

UPDATE - Lira a scăzut în raport cu euro, investitorii exprimându-şi dezamăgirea că era de economie neconvenţională a lui Erdogan nu pare să se încheie imediat.

De asemenea, moneda a slăbit în raport cu dolarul, lira fiind pe cale să aibă cea mai proastă şedinţă de la începutul lunii noiembrie, scrie The Guardian.

Lira, care este predispusă la oscilaţii puternice înainte de orele obişnuite de tranzacţionare, a slăbit cu 5% de la începutul anului.

Moneda a pierdut aproape 95% din valoarea sa în ultimul deceniu şi jumătate, deoarece politicile economice neinspirate au dus la cicluri spectaculoase de creştere şi descreştere, la crize galopante de inflaţie şi la turbulenţe pe piaţa valutară.

ERDOGAN, APARIŢIE SURPRIZĂ LA ISTANBUL

UPDATE - Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, despre care se credea că şi-ar fi petrecut noaptea alegerilor la Ankara (şi chiar s-a anunţat asta în presa de stat), şi-a făcut o apariţie surpriză la Istanbul şi a apărut la televizor făcând o baie de mulţime printre susţinători, potrivit The Guardian.

DIFERENŢĂ SUB 5 PROCENTE ÎNTRE ERDOGAN ŞI KILICDAROGLU

UPDATE - Diferenţa dintre Erdogan şi Kilicdaroglu a scăzut la sub cinci procente, după procesarea a 95,4 la sută din voturi. Astfel, Erdogan are 49,49 la sută din voturi, în timp ce Kilicdaroglu are 44,79 la sută. 

Primarul Ankarei, membru de rang înalt al partidului de opoziţie CHP al lui Kemal Kılıçdaroğlu, se aşteaptă ca acesta să încheie turul întâi în faţa preşedintelui Erdoğan.

"A mai rămas puţin timp pentru a obţine toate rezultatele", a declarat Mansur Yavas într-o conferinţă de presă comună cu primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu.

"Când le vom vedea, îl vom vedea pe liderul nostru Kemal Kılıçdaroğlu terminând această rundă ca lider", a spus Yavas, recunoscând că există acum "o mare posibilitate" ca această cursă să ajungă la un al doilea tur.

Între timp, Consiliul Electoral, care va anunţa rezultatul final, a declarat că un total de 69% din voturile exprimate atât în ţară, cât şi în străinătate au fost introduse în sistemul său.

Foto: captură video
Foto: captură video

TURCIA VA AVEA AL DOILEA TUR DE SCRUTIN

UPDATE - Potrivit datelor obţinute după procesarea a 93 la sută din voturi, preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan are 49,67 la sută din voturi şi va intra în turul al doilea cu Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziţiei unite, care ar avea 44,59 la sută din voturi. În turul al doilea s-ar putea dovedi esenţiale voturile alegătorilor celui de-al treilea candidat, Sinan Ogan, care are 5,29 la sută din sufragii. 

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN TURCIA. Rezultatele oficiale ale scrutinului ar putea întârzia

UPDATE - Turcia va avea al doilea tur de scrutin la 28 mai, indică datele după procesarea a 89,2 la sută din voturi. În acest moment, Erdogan a scăzut sub 50 la sută din voturi (49,94 la sută), iar Kilicdaroglu are 44,30 la sută, în timp ce Sinan Ogan are 5,3 la sută din voturi şi ar putea înclina balanţa în al doilea tur de scrutin. El este un ultranaţionalist care a făcut parte din partidul MHP, aliat cu partidul lui Erdogan în Parlament.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN TURCIA. Noi mesaje către alegători de la rivalii Erdogan şi Kilicdaroglu. Sinan Ogan, al treilea candidat din cursa prezidenţială, crede că va fi al doilea tur de scrutin
Foto: captură video
Foto: captură video

DIFERENŢĂ DE ŞASE PROCENTE ÎNTRE ERDOGAN ŞI KILICDAROGLU

UPDATE - După numărarea a peste 80 la sută din voturi, diferenţa dintre Erdogan şi Kilicdaroglu s-a redus la aproape şase procente. Surse din ambele partide admit că s-ar putea contura un al doilea tur de scrutin, potrivit agenţiei Reuters. 

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN TURCIA. Reuters: Rivalii revendică amândoi un avans timpuriu, dar ambele tabere recunosc că este posibil să se ajungă la un nou tur de scrutin

KILICDAROGLU ÎNCEPE SĂ RECUPEREZE DIN DIFERENŢĂ

Erdogan are 50,3 la sută din voturi, Kilicdaroglu - 43,91 la sută, iar al treilea candidat, Sinan Ogan - 5,31 la sută, după numărarea a 82,5 la sută din voturi.

Foto: captură video
Foto: captură video
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN TURCIA. Purtătorul de cuvânt al partidului lui Erdogan acuză opoziţia că „încearcă să asasineze voinţa naţională”
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN TURCIA. Candidatul opoziţiei Kilicdaroglu contestă primele rezultate şi spune: "Suntem în frunte"

UPDATE - După numărarea a 51 la sută din voturi, Erdogan are 52 la sută din voturi, iar Kilicdaroglu - 42,1 la sută.

Foto: captură video
Foto: captură video

UPDATE - Scene de sărbătoare în faţa sediului Partidului AK al lui Erdogan

În faţa sediului din Istanbiul al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au început scene de sărbătoare duminică seara, pe măsură ce au început să apară rezultatele preliminare, relatează CNN.

Pe de altă parte, principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), care este condus de Kemal Kiricdaroglu, a declarat că primele date sunt pozitive şi că va începe să anunţe cifrele propriei numărători pe măsură ce proporţia voturilor numărate va fi mai mare.

UPDATE -  Au fost numărate 40 la sută din voturi, iar Erdogan conduce cu 52,7 la sută din voturi, în timp ce Kilicdaroglu are 41,4 la sută. 

La Istanbul, unde au fost numărate 35 la sută din voturi, cei doi sunt aproape la egalitate, cu un uşor avans pentru Erdogan: 47,8 la sută, faţă de 47,3 la sută Kilicdaroglu.

Foto: captură video
Foto: captură video

UPDATE - După numărarea a peste 30 la sută din voturi Kemal Kilicdaroglu a ajuns la 40 de procente, în timp ce Erdogan a scăzut la sub 55 la sută, în condiţiile în care primele rezultate indicau o diferenţă de peste 23 de procente între ei.

Astfel, Erdogan are 53,6 la sută din voturi, Kilicdaroglu - 40,4 la sută, iar Sinan Ogan - 5,4 la sută.

Foto: captură video
Foto: captură video

UPDATE - S-au numărat peste 21 la sută din voturi, iar avansul pentru Erdogan se menţine, deşi a mai scăzut cu câteva procente. 

Astfel, preşedintele în exerciţiu a obţinut 55 la sută din voturi, în timp ce liderul opoziţiei are 39 la sută din voturi. 

Este de aşteptat ca diferenţa să scadă pe măsura numărării voturilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Astfel, după numărarea a 10,8 la sută din voturi, Erdogan conduce cu 58,4 la sută din voturi, în timp ce Kemal Kilicdaroglu are 35,8 la sută din sufragii, iar al treilea candidat, Sinan Ogan, are 5,2 la sută din voturi.

Acestea nu sunt rezultate oficiale, ci sunt statistici procesate de Comisia Electorală Centrală pe măsură ce primeşte procesele-verbale de la secţiile de vot. 

Participarea la vot a fost de peste 86 la sută.

Foto:captură video
Foto:captură video

Secţiile de vot s-au închis la ora locală (şi a României) 17.00, iar primele prefigurări ale rezultatelor erau aşteptate la ora 21.00, însă dat fiind suspansul extrem de mare, autorităţile au acceptat ca primele numărători ale voturilor să fie anunţate mai devreme.

Recep Erdogan, în vârstă de 69 de ani, care a votat la Istanbul, s-a întors duminică la Ankara, deşi declarase că va urmări rezultatul de la Istanbul, potrivit Reuters. "Ne rugăm lui Dumnezeu pentru un viitor mai bun pentru ţara noastră, pentru naţiune şi pentru democraţia turcă", a spus el în momentul votului.

Kemal Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, a votat la Ankara şi a ieşit din secţia de vot în aplauzele mulţimii care îl aştepta. "Ofer cea mai sinceră dragoste şi respect tuturor cetăţenilor mei care merg la urne şi votează. Tuturor ne lipseşte atât de mult democraţia", a declarat el reporterilor.

Votul a fost monitorizat de o misiune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care a declarat că va prezenta luni o declaraţie preliminară cu privire la concluziile sale.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN TURCIA. Mesajele lui Erdogan şi Kilicdaroglu către alegători la închiderea urnelor

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.