Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis, în noaptea de joi spre vineri, că autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina afirmă că nu s-au raportat modificări ale nivelului radiaţiilor la centrala de la Zaporojie, unde în urma bombardamentelor a izbucnit un incendiu. Reprezentanţii Agenţiei au arătat că, potrivit informaţiilor de la autorităţile ucrainene, incendiul nu a afectat echipament "esenţial".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a vorbit cu premierul Ucrainei Denis Şmihal, cu autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina şi cu operatorul despre "situaţia serioasă" de la centrala nucleară Zaporojie, arată reprezentanţii Agenţiei, într-un mesaj pe Twitter.

El a făcut apel la încetarea folosirii forţei şi a avertizat cu privire la pericolul grav dacă reactoarele sunt lovite.

"Autoritatea de reglementare din Ucraina a informat Agenţia că nu a fost raportată o modificare a nivelului radiaţiilor la centrala nucleară Zaporojie", se arată într-un alt mesaj pe Twitter al Agenţiei.

Potrivit CNN, preşedintele american Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în timp ce Casa Albă continuă să monitorizeze incendiul raportat la centrala de la Zaporojie.

Ulterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat, tot pe Twitter, că autorităţile din Ucraina au transmis că incendiul de la centrala de la Zaporojie nu a afectat echipament "esenţial", iar personalul centralei intervine.

Potrivit BBC, şeful administraţiei regionale Oleksandr Starukh a afirmat că siguranţa centralei de la Zaporojie este "asigurată". El a arătat că a discutat cu directorul centralei din Enerhodar, care i-a spus că securitatea nucleară a obiectivului este asigurată.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează BBC, citând declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul ar fi fost provocat de bombardamentele ruseşti. Conform NEXTA, pompierii nu pot interveni pentru a stinge incendiul, din cauza bombardamentelor. Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a anunţat că armata rusă trage din toate direcţiile asupra centralei, că focul a izbucnit deja, iar o explozie va fi de zece ori mai intensă decât cea de la Cernobîl. El a precizat că ruşii trebuie să se oprească imediat să permită intervenţia pompierilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.