Un membru al faimoasei celule de răpire şi ucidere a grupării Stat Islamic, cunoscută sub numele de "Beatles", va fi condamnat, vineri, de un tribunal american pentru moartea a patru ostatici americani în Siria, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El Shafee Elsheikh, în vârstă de 34 de ani, riscă o pedeapsă obligatorie de închisoare pe viaţă după ce a fost condamnat în aprilie, în Virginia, pentru luare de ostatici, conspiraţie pentru uciderea unor cetăţeni americani şi sprijinirea unei organizaţii teroriste. 

Procesul fostului cetăţean britanic, care a inclus mărturii emoţionante din partea foştilor ostatici şi a părinţilor victimelor, a fost cea mai importantă urmărire penală a unui militant SI în Statele Unite. 

Juriul federal format din 12 persoane a deliberat timp de mai puţin de şase ore, timp de două zile, înainte de a-l găsi pe Elsheikh vinovat pentru rolul său în moartea a patru americani - jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorii umanitari Peter Kassig şi Kayla Mueller. 

 Elsheikh şi un alt fost "Beatle", Alexanda Amon Kotey, au fost capturaţi de o miliţie kurdă din Siria în ianuarie 2018 şi au fost predaţi forţelor americane în Irak. 

Ei au fost transportaţi în Statele Unite în 2020 pentru a fi judecaţi. 

Kotey, în vârstă de 38 de ani, a pledat vinovat în septembrie 2021 şi a fost condamnată la închisoare pe viaţă în aprilie de către judecătorul T.S. Ellis de la Tribunalul Districtual din SUA, care va pronunţa vineri şi sentinţa împotriva lui Elsheikh. 

Un alt presupus membru al "Beatles", Aine Davis, în vârstă de 38 de ani, a fost deportat în Marea Britanie săptămâna trecută din Turcia şi a fost plasat în arest preventiv pentru acuzaţii de terorism. 

Cel de-al patrulea "Beatles", călăul Mohammed Emwazi, a fost ucis de o dronă americană în Siria în 2015. 

Ei au fost porecliţi "Beatles" de către prizonierii lor, din cauza accentelor britanice distinctive. 

Activi în Siria din 2012 până în 2015, ei sunt acuzaţi de răpirea a peste două duzini de jurnalişti şi lucrători umanitari din Statele Unite şi din alte ţări. 

Zece foşti ostatici europeni şi sirieni au depus mărturie la procesul lui Elsheikh, acuzându-i pe "Beatles" de luni de zile de tratamente brutale, inclusiv bătăi, şocuri electrice, băi cu apă şi simulări de execuţii. 

Foley, Sotloff şi Kassig au fost decapitaţi de Emwazi, iar videoclipuri cu moartea lor au fost publicate de SI în scopuri propagandistice. 

Mueller a fost deţinută iniţial de "Beatles", dar a fost ulterior predată liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, care ar fi violat-o în mod repetat. 

SI a anunţat moartea lui Mueller în februarie 2015. Gruparea a declarat că a fost ucisă într-un atac aerian iordanian, afirmaţie contestată de autorităţile americane. 

Baghdadi a murit în timpul unui raid al forţelor speciale americane în 2019. 

Înaintea condamnării lui Elsheikh, poliţia britanică a dezvăluit miercuri detalii despre efortul de ani de zile de a-i identifica pe răpitorii de ostatici şi de a-i aduce în faţa justiţiei. 

Richard Smith, şeful unităţii de combatere a terorismului din cadrul poliţiei londoneze, a comparat acest lucru cu "punerea laolaltă a unor piese foarte mici dintr-un puzzle" şi cu urmărirea unei "dâre de firimituri de pâine". 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.