Alcoolul este responsabil pentru trei milioane de decese în fiecare an, însemnând 5,3% din populaţia globului, conform unui nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datele arată că, în 2016, dintre aceste trei milioane de victime, 2,3 milioane au fost bărbaţi iar aproape 29% dintre decese au venit în urma unor accidente rutiere sau sinucideri.

Raportul, care este publicat o dată la patru ani, subliniază impactul alcoolului asupra sănătăţii publice din întreaga lume şi demonstrează faptul că tinerii sunt cei mai afectaţi: 13,5% dintre decesele persoanelor cu vârste între 20 şi 30 de ani sunt cauzate de alcool iar din totalul morţilor premature, 7,2% dintre acestea s-au produs ca urmare a consumului de alcool.

În raport, se precizează că alcoolul îi afectează mai puternic pe cei cu situaţii financiare precare.

Deşi proporţia deceselor la nivel global a scăzut la 5,3% de la 5,9% în 2012, experţii sugerează că cifrele nu sunt optimiste.

Medicul Vladimir Poznyak, un expert în controlul consumului de alcool de la OMS, a declarat: „Din păcate, implementarea celor mai eficiente politici a rămas în urma magnitudinii problemei”, adăugând că proiecţiile sugerează că, la nivel global, consumul de alcool va creşte în următorii ani.

„Guvernele trebuie să facă mai multe pentru a ajunge la obiectivele globale şi să reducă impactul alcoolului asupra societăţii; acest lucru este clar iar aceste acţiuni sunt ori absente, ori insuficiente, în majoritatea ţărilor”, a declarat Poznyak.

Raportul notează că procentul consumatorilor este în scădere în mai multe regiuni, inclusiv în Europa şi în cele două Americi. Mai mult, deşi consumul de alcool de persoană a rămas la acelaşi nivel, nivelul de alcool pur a scăzut de la 10,9 litri în 2012 la 9,6 litri în 2016.

La nivel global, băuturile spirtoase reprezintă 45% din consumul de alcool, berea 34% iar vinul 12%. Totuşi, peste un sfert din consumul total de alcool nu este monitorizat prin statistici oficiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.