Poliţia haitiană a arestat la Ambasada Taiwanului 11 persoane, vineri, care ar fi participat la asasinarea preşedintelui Jovenel Moïse, ucis prin împuşcare de către un comando înarmat în reşedeinţa sa, în noaptea de marţi spre miercuri la Port-au-Prince, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taiwanul a anunţat vineri că cei 11 suspecţi căutaţi în ancheta asasinării preşedintelui haitian au intrat prin efracţie în incinta ambasadei sale la Port-au-Prince, după care au fost arestaţi de către poliţia haitiană.

O purtătoare de cuvânt a ministerului taiwanez de Externe, Joanne Ou, a precizat că ambasada a fost închisă miercuri ”din motive de securitate”, în urma asasinatului preşedintelui haitian.

”în zori (la 8 iulie), securitatea Ambasadei a descoperit că un grup de bărbaţi înarmaţi a intrat prin efracţie în curtea Ambasadei”, a declarat ea AFP.

”Personalul din domeniul securităţii a informat imediat personalul Ambasadei şi poliţia haitiană”, a precizat ea.

”La cererea Guvernului haitian şi în vederea ajutării arestării suspecţilor, Ambasada a dat poliţiei haitiene autorizaţia să intre în incinta Ambasadei”, a precizat ea.

Ambasada Taiwanului la Port-au-Prince îi prezintă, într-un comunicat postat pe site, pe aceşti 11 bărbaţi drept ”mercenari” şi suspecţi în asasinatul preşedintelui haitian.

”Poliţia a lansat o operaţiune către ora (locală) 16.00 (23.00, ora României) şi a reuşit să aresteze cei 11 suspecţi”, precizează ambasada în comunicat.

”Operaţiunea s-a desfăşuat fără probleme”, dă asigurări ambasada, care denunţă asasinatul drept ”crud şi barbar”.

Ambasada Taiwanlui în haiti se află în apropiere de reşedinţa în care a fost asasinat Jovenel Moïse.

Haiti este una dintre cele 15 ţări din lume care recunosc diplomatic Taiwanul mai degrabă decât China.

Beijingul consideră Taiwanul drept o parte a teritoriului chinez care are vocaţia să revină sub tutela sa, în pofida faptului că Taiwanul continuă să existe autonom din 1949.

Relaţiile chinezo-taiwaneze s-au degradat în 2016, după instalarea la putere a preşedintei Tsai Ing-wen, care provine dintr-un partid ostil în mod tradiţional Beijingului.

Guvernul chinez acţionează neîncetat în vederea unei izolări a Guvenului Taiwanului şi încearcă să-i smulgă ultimii aliaţi diplomatici.

26 DE COLUMBIENI ŞI DOI AMERICANI

Comandoul care l-a asasinat pe Jovenel Moïse era alcătuit din 26 de columbieni şi doi americani de origine haitiană, au anunţat joi autorităţile haitiene, precizând că urmăresc în continuare comanditarii crimei, scrie Reuters.

Jovenel Moïse a fost asasinat la vârsta de 53 de ani de către un grup de asasini profesionişti, potrivit autorităţilor, aruncând această ţară de la Caraibe într-un haos şi mai mare, pe fondul unor disensiuni politice, unei foamete şi unei creşteri a violenţei între ganguri.

Forţe de ordine au localizat miercuri suspecţi într-o casă situată în apropiere de locul asasinatului, în Petionville, la periferia de nord a capitalei, iar în urma unui schimb de focuri susţinut mai mulţi suspecţi au fost arestaţi.

Şeful poliţiei haitiene Leon Charles a prezentat presei 11 bărbaţi, într-o conferinţă de presă, joi, în care a exhibat paşapoarte columbiene, puşti de asalt, macete şi walkie-talkie.

”Străini au intrat în ţara noastră pentru a-l ucide pe preşedinte”, a denunţat el, precizând că ”este vorba despre 26 de columbieni şi doi americani de origine haitiană”.

Şeful poliţiei a precizat că alţi trei atacatori au fost ucişi în timpul unui schimb de focuri miercuri şi că alţi opt erau fugari.

Ministrul columbian al Apărării Diego Molano a anunţat într-un comunicat că, potrivit primelor constatări, columbienii implicaţi în asasinat sunt militari în retragere. El a anunţat că Bogota cooperează în cadrul ancgetei haitiene.

Directorul poliţiei columbiene Jorge Luis Vargas a anunţat că a primit cereri de informaţii clasificate din Haiti cu privire la şase suspecţi. Doi dintre ei au fost ucişi în schimbul de focuri de miercuri, iar alţi patru se aflau în detenţie.

Ministrul haitian însărcinat cu alegerile Mathias Pierre a anunţat că cei doi suspecţi americani au fost identificaţi ca fiind James Solages, în vârstă de 35 de ani, şi Joseph Vincent, în vâîrstă de 55 de ani.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american nu a putut să confirme dacă între persoanele arestate se află cetăţeni americani, însă autorităţile americane se află regulat în contact cu oficiali haitieni, inclusiv cu anchetatorii asasinatului, în vederea stabilirii modului în care Washingtonul poate ajuta Haiti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.