Oficialii UE şi ONU au cerut într-o conferinţă de presă pe tema ajutorului internaţional în Siria reînceperea negocierilor politice pentru a opri războiul civil din ţară, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Negocierile politice reale şi semnificative reprezintă, în mod clar, singura cale înainte pentru ţară”, a declarat Federica Mogherini, reprezentanta pentru politici externe a UE.

Alături de Mogherini s-a aflat reprezentantul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, care a declarat că situaţia din Siria s-a deteriorat în ultimele săptămâni, având în vedere şi atacul chimic şi raidurile aeriene ale Franţei, Marii Britanii şi SUA.

„Am văzut în ultimele săptămâni, zile, am văzut cu ochii noştri cum câştigurile politice, teritoriale şi militare nu duc către o soluţie politică şi nu aduc nicio schimbare”, a declarat de Mistura. „Din contră, trecem printr-un moment foarte dificil”.

Mogherini a adăugat că este necesară oprirea de urgenţă a ostilităţilor pentru a permite ajutorul umanitar.

Donatorii internaţionali care au participat la conferinţa de două zile din Bruxelles şi-au luat angajamentul de a dona peste şase miliarde de dolari către Siria, dar UE şi SUA au insistat că nu vor fi create fonduri pentru restructurări până când nu este negociat un acord politic privind conflictul.

Rusia şi Iranul, doi aliaţi apropiaţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, nu au participat la conferinţă.

La conferinţă, de Mistura a făcut apel către cele două ţări să ajute la discuţiile privind pacea. El a notat că formarea unui comitet constituţional, promisă de ministrul de Externe rus Sergei Lavrov, nu s-a materializat.

Mogherini a precizat că cetăţenii sirieni sunt cei care suferă şi că ar trebui să îşi poată decide singuri viitorul politic. „Siria nu este o tablă de şah. Nu este un joc geopolitic. Siria aparţine cetăţenilor sirieni. Iar ei trebuie să decidă viitorul acestei ţări”, a afirmat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.