Uniunea Europeană este pregătită să ofere Marii Britanii dreptul unilateral de a ieşi din uniunea vamală a blocului european, a anunţat negociatorul-şef Michel Barnier, el încercând să facă acordul Brexitului acceptabil pentru parlamentul britanic, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a subliniat, totuşi, că Marea Britanie va trebui să îşi onoreze angajamentul de a prezerva o graniţă fără controale între Irlanda (UE) şi Irlanda de Nord (Marea Britanie).

„Uniunea Europeană se angajează să îi ofere Marii Britanii opţiunea de a ieşi din uniunea vamală unilateral în timp ce celelalte aspecte ale plasei de siguranţă vor trebui menţinute pentru a evita o graniţă strictă. Marea Britanie nu va fi forţată să facă parte dintr-o uniune vamală împotriva voinţei ei”, a afirmat Barnier.

„Uniunea Europeană va continua să lucreze intens în următoarele zile pentru a se asigura că Marea Britanie părăseşte UE cu un acord”, a precizat el.

Aşa-zisa „plasa de siguranţă” din varianta actuală a acordului Brexitului prevede ca Marea Britanie să rămână pe termen nedefinit în uniunea vamală a UE pentru a se evita o graniţă strictă între Irlanda şi Irlanda de Nord şi reprezintă principalul motiv pentru care parlamentul britanic a respins acordul în ianuarie.

Premierul britanic Theresa May va supune votului un nou acord în faţa parlamentului britanic pe 12 martie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.