Uniunea Europeană este pregătită să ofere Marii Britanii dreptul unilateral de a ieşi din uniunea vamală a blocului european, a anunţat negociatorul-şef Michel Barnier, el încercând să facă acordul Brexitului acceptabil pentru parlamentul britanic, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a subliniat, totuşi, că Marea Britanie va trebui să îşi onoreze angajamentul de a prezerva o graniţă fără controale între Irlanda (UE) şi Irlanda de Nord (Marea Britanie).

„Uniunea Europeană se angajează să îi ofere Marii Britanii opţiunea de a ieşi din uniunea vamală unilateral în timp ce celelalte aspecte ale plasei de siguranţă vor trebui menţinute pentru a evita o graniţă strictă. Marea Britanie nu va fi forţată să facă parte dintr-o uniune vamală împotriva voinţei ei”, a afirmat Barnier.

„Uniunea Europeană va continua să lucreze intens în următoarele zile pentru a se asigura că Marea Britanie părăseşte UE cu un acord”, a precizat el.

Aşa-zisa „plasa de siguranţă” din varianta actuală a acordului Brexitului prevede ca Marea Britanie să rămână pe termen nedefinit în uniunea vamală a UE pentru a se evita o graniţă strictă între Irlanda şi Irlanda de Nord şi reprezintă principalul motiv pentru care parlamentul britanic a respins acordul în ianuarie.

Premierul britanic Theresa May va supune votului un nou acord în faţa parlamentului britanic pe 12 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.