Consiliul şi Comisia Europeană au urmat exemplul Parlamentului European şi au interzis accesul în sediul lor lobby-ştilor companiilor ruse la Bruxelles, pe lângă sancţiunile adoptate după invazia Rusiei asupra Ucrainei, au declarat, joi, reprezentanţii instituţiilor UE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul European a fost primul care a acţionat în acest sens.

”De acum încolo, reprezentanţii companiilor ruse nu mai au voie să intre în incinta Parlamentului European”, a anunţat preşedinta Roberta Metsola, la începutul lunii iunie.

”Nu trebuie să le oferim niciun spaţiu pentru a-şi răspândi propaganda şi naraţiunile false şi toxice despre invazia Ucrainei”, a explicat ea.

Consiliul (instanţa statelor membre) şi Comisia Europeană au urmat exemplul Parlamentului European şi ”au dat instrucţiuni să nu mai fie primite persoane care reprezintă un interes rus”, au confirmat reprezentanţii celor două instituţii europene, joi, cu puţin timp înainte de începerea unui summit european dedicat ajutorului alocat Ucrainei.

Liderii europeni trebuie să reînnoiască în special sancţiunile adoptate împotriva Rusiei de la anexarea Crimeei în 2014.

Acordul de interzicere a lobbyiştilor ruşi a fost dat la o întâlnire a ambasadorilor statelor membre pe 15 iunie, au precizat reprezentanţii UE.

Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că urmează aceeaşi direcţie.

Implementarea acestei decizii ”este în curs”, au precizat cele două instituţii europene. Este vorba despre toţi reprezentanţii intereselor ruse înscrişi în registrul de transparenţă al UE pentru a avea acces la sediul instituţiilor pentru a se întâlni cu comisarii, colaboratorii acestora şi aleşii europeni.

Acest registru este ”o bază de date care listează organizaţiile care urmăresc să influenţeze procesul legislativ şi implementarea politicilor instituţiilor europene”, menţionează Comisia Europeană.

Registrul ”Evidenţiază interesele apărate, cine le apără şi cu ce bugete”. Decizia face parte din implementarea celui de-al şaselea set de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană, care interzice toate serviciile de consultanţă în afaceri şi relaţii publice.

Diplomaţii ruşi, funcţionarii publici şi oamenii de afaceri nu mai pot beneficia de facilităţi şi vize pentru a intra în UE. Însă resortisanţii UE care reprezintă interesele clienţilor lor ruşi la Bruxelles nu au fost împiedicaţi până acum să îşi desfăşoare activităţile în forurile europene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.