Comisia Europeană a deschis un nou caz împotriva Poloniei din cauza schimbărilor de la Curtea Supremă despre care criticii sunt că subminează independenţa justiţiei şi a statului de drept, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Comisia este de părere că aceste măsuri subminează principiul independenţei judiciare, inclusiv inamovibilitatea  judecătorilor”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Polonia are la dispoziţie o lună pentru a răspunde, ceea ce înseamnă că procedura nu va opri intrarea în vigoare a legii, marţi.

Noua lege - promulgată în decembrie de preşedintele Andrzej Duda - pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curţii, printre care preşedintele Malgorzata Gersdorf. Aceasta a denunţat o "lovitură de forţă" contra instituţiei sale.

Adoptarea acestor legi a dus Polonia într-o profundă criză politică, Varşovia fiind acuzată de Bruxelles de nerespectarea statului de drept.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.