Joe Biden şi Bernie Sanders şi-au reproşat dur anumite opţiuni politice pe care le-au făcut în trecut, în primul lor duel televizat în alegerile primare democrate, însă s-au unit şi au denunţat modul în care Donald Trump a gestionat pandemia noului coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mare favorit în vederea obţinerii învestiturii democrate, moderatul Joe Biden s-a angajat - pentru prima oară - să aleagă o femeie care să candideze la postul de vicepreşedintă în alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva miliardarului republican.

Rivalul său, mult mai de stânga, a dat asigurări după aceea că şi el îşi va alege, ”după toate aparenţele” o parteneră de cursă.

Criza sanitară a deschis şi a dominat întreaga dezbatere între cei doi septuagenari, de-acum singurii care pot obţine învestitura democrată.

Apreciind că este necesar să se declare ”război” coronavirusului şi ”să se facă mult mai mult decât a făcut Donald Trump”, Joe Biden nu a ezitat să evoce mijloace mari.

”Eu aş fi recurs la armată imediat”, a subliniat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama pe un ton marţial. ”Militarii au capacitatea de a construi spitale de 500 de paturi” de care ţara ”are nevoie”.

Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, l-a acuzat pe locatarul Casei Albe de ”subminarea” muncii experţilor.

”Trebuie să-l facem să tacă pe acest preşedinte încă de pe-acum”, a lansat senatorul socialist. ”Este inacceptabil să îl auzi răţoindu-se cu informaţii non-factuale”.

Aflat într-o pierdere de viteză, Sanders a încercat însă să profite de criză, pentru a demonstra faliile sistemului american, avansând propuneri-far, precum cea cu privire la asigurarea de sănătate publică universală.

DEZBATERE BUNĂ PENTRU BIDEN

Ei s-au atacat pe tema bilanţurilor lor - arme de foc, vastul plan de salvare al băncilor din 2008, Războiul din Irak -, însă au promis totodată să facă un front comun împotriva preşedintelui republican.

În privinţa accesului la îngrijiri de sănătate, problemei datoriilor foarte mari ale studenţilor, luptei împotriva modificărilor climatice care ”ameninţă umanitatea” - ”suntem amândoi de acord”, a subliniat Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, apreciind că divergenţele vizează numai ”detaliile”.

În schimb, ”suntem într-un dezacord fundamental cu preşedintele”, a dat el asigurări.

”Trebuie să-l batem pe Donald Trump”, a îndemnat cel care de la care se aşteptau gafe şi poticniri, dar care a avut o prestaţie bună.

"Bernie" i-a răspuns că ar face ”tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a-l bate pe Donald Trump”.

Afectată de epidemie, dezbaterea a avut loc la Washington - fără public -, iar pupitrele candidaţilor s-au aflat la 1,80 metri distanţă unul de altul, ca măsură de precauţie. Respectând consemnele cu privire la prevenţie, rivalii nu şi-au strâns mâna, preferând să-şi atingă coatele.

”SĂ RĂSTOARNE TOT?”

După o lansare catastrofală în procesul primarelor, Joe Biden şi-a făcut un ”come-back” spectaculos şi a adunat în spatele său tabăra moderată. El domină în intenţiile de vot - adesea cu 20 de puncte procentuale în faţa lui Bernie Sanders.

Senatorul a făcut drumul invers, înlănţuind înfrângeri în martie, după ce a fost favorit în urma primelor voturi.

În urma unui eşec simbolic în Michigan, un bastion industrial în Midwest, el a recunoscut miercuri că a pierdut, pentru moment, o miză crucială în aceste alegeri primare, şi anume faptul de a convinge că este capabil să-l împiedice pe miliardarul republican să obţină al doilea mandat.

Însă nu a abandonat, preferând să participe la dezbatere - un mod de a-i cere garanţii rivalului său, înaintea unei eventuale retrageri, cu privire la ”revoluţia (sa) politică” ce electrizează adesea mulţimi de tineri?

"Bernie" a apreciat că, în orice caz, a câştigat ”bătălia ideologică”, făcând de neocolit în rândul democraţilor unele dintre ideile sale, foarte de stânga în Statele Unite.

”Avem probleme de rezolvat acum”, ”ce-ar putea face o revoluţie? să răstoarne totul între timp?”, i-a răspuns duminică Biden, într-un schimb de replici în care cei doi, mult timp colegi în Congres, şi-au spus ”Joe” şi”Bernie”.

Senatorul din Vermont şi-a criticat adversarul din cauză că a acceptat finanţări de campanie de la ”bogaţi şi miliardari”.

Biden a înregistrat un avans confortabil în cursa în vederea obţinerii de delegaţi, care desemnează în iulie candidatul democrat.

Iar statele care votează marţi - Florida, Ohio, Illinois şi Arizona - urmează să-i permită să-şi consolideze poziţia.

În Florida, comunitatea cubaneză primeşte foarte rău anumite declaraţii ale lui Bernie Sanders, pe care-l consideră prea binevoitor cu regimul castrist. Astfel, acesta a fost nevoit să se justifice în această dezbatere.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.