Peste 700 de copii au murit în centrele de nutriţie din Somalia, a anunţat, marţi, agenţia Naţiunilor Unite pentru copii UNICEF, la o zi după ce ONU a avertizat că anumite regiuni ale ţării vor fi lovite de foamete în lunile următoare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial dintr-o regiune somaleză a vorbit despre oamenii înfometaţi care merg distanţe lungi ţinând copiii pe umeri pentru a scăpa de seceta şi violenţa provocate de militanţii Al Shabaab. Unii copii au murit pe drum.

Regiunea Cornul Africii se confruntă cu un al cincilea sezon de secetă consecutiv. Foametea din 2011 în Somalia s-a soldat cu peste un sfert de milion de morţi, majoritatea copii.

”Aproximativ 730 de copii au murit în centrele alimentare şi de nutriţie din întreaga ţară între ianuarie şi iulie anul acesta, dar cifrele ar putea fi mai mari, deoarece multe decese nu sunt raportate”, a declarat Wafaa Saeed, reprezentantul UNICEF pentru Somalia, într-un briefing de presă la Geneva.

Centrele sunt destinate copiilor cu malnutriţie acută severă, precum şi cu boli precum rujeolă, holeră sau malarie şi oferă o imagine generală a situaţiei din întreaga ţară.

Ahmed Shire, ministrul Informaţiei pentru statul Glamudug, la nord de capitala Mogadishu, a declarat că 210 de persoane au murit din cauza malnutriţiei în ultimele luni.

”Al Shabaab a ars complet cinci oraşe, incendiind până şi fântânile. Aceşti oameni se luptau cu seceta care le-a ucis jumătate dintre animale. Al Shabaab a furat animalele rămase”, a declarat el.

Shire a mai spus că aproximativ 1.000 de familii, fiecare cu cel puţin şapte copii, au fugit din zonă pe jos şi nu au putut fi salvate din cauza ameninţărilor cu atacuri.

Al Shabaab, un grup islamist care are legături cu Al Qaeda, atacă ţinte militare şi civile de mai bine de un deceniu.

UNICEF a anunţat că focarele de boală sunt în creştere în rândul copiilor, cu aproximativ 13.000 de cazuri suspecte de rujeolă raportate în ultimele luni, dintre care 78% erau copii sub cinci ani.

Faduma Abdiqadir Warsame, care gestionează nouă tabere pentru persoane strămutate la periferia oraşului Mogadishu, a declarat că echipa ei a îngropat 115 copii şi persoane în vârstă în ultimele trei luni.

”Miile de familii care au rămas sunt doar schelete. Dacă nu sunt ajutaţi imediat, vor fi următorii”, a spus ea, adăugând că majoritatea oamenilor sunt prea săraci pentru a-şi permite o înmormântare adecvată, iar ”copiii sunt îngropaţi ca gunoiul pe alei şi de-a lungul pereţilor”.

Ajutorul financiar pentru Somalia a crescut recent, iar apelul de 1,46 miliarde de dolari al Naţiunilor Unite este acum finanţat în proporţie de 67%. Dar oficialii de asistenţă au avertizat că este nevoie de mai mult.

”Vom asista la moartea copiilor la o scară inimaginabilă dacă nu acţionăm rapid”, a afirmat Audrey Crawford, directorul pentru Somalia în cadrul Consiliului Danez pentru Refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.