Ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto a vorbit la telefon cu vicepremierul rus Aleksandr Novak despre livrările de gaze şi petrol, precum şi despre cooperarea în domeniul nuclear, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat transmis marţi seara târziu, Peter Szijjarto a declarat că vicepremierul rus Aleksandr Novak l-a asigurat că, în ciuda sancţiunilor internaţionale, partea rusă va putea face lucrări de întreţinere la conducta Turkstream. "Astfel, aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără întreruperi", precizează şeful diplomaţiei ungare.

În urma unui acord pe 15 ani semnat în 2021, înainte de începerea războiului din Ucraina vecină, Ungaria primeşte 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an de la Rusia, în principal prin Bulgaria şi Serbia, prin conducta Turkstream.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Gazoductul Turkstream va fi oprit pentru întreţinere între 5 şi 12 iunie, potrivit datelor de pe site-ul operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz.

Pe de altă parte, Szijjarto a reiterat în comunicat că Ungaria va bloca orice sancţiuni ale Uniunii Europene la adresa Rusiei care ar afecta energia nucleară. Ungaria, care îşi cumpără cea mai mare parte a energiei din Rusia, intenţionează să îşi extindă centrala nucleară de la Paks, iar compania rusă Rosatom va construi două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, pe lângă cele patru reactoare ce funcţionează în prezent.

Szijjarto a mai spus că l-a informat pe Novak că Ungaria poartă discuţii pentru a creşte rolul companiei franceze Framatome în extinderea centralei de la Paks, deoarece guvernul german blochează livrarea echipamentelor de control pentru noile reactoare de la Paks.

Compania germană Siemens Energy are un contract pentru livrarea echipamentului de control împreună cu Framatome, precizează Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.