Ministerul Finanţelor anunţă lansarea demersului interinstituţional pentru construirea unui portofoliu de proiecte de investiţii care pot fi implementate prin mecanisme de parteneriat public-privat (PPP), ”cu impact economic şi social major”. Fiecare minister trebuie să transmită, până la finalul lunii iulie, o analiză internă a proiectelor de investiţii.
”Ministerul Finanţelor anunţă lansarea demersului interinstituţional pentru construirea unui portofoliu de proiecte de investiţii care pot fi implementate prin mecanisme de parteneriat public-privat (PPP), cu impact economic şi social major. Această iniţiativă marchează un pas decisiv în valorificarea potenţialului PPP-urilor pentru dezvoltarea României”, informează ministerul.
În acest sens, Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a transmis solicitări oficiale către ministerele de linie pentru identificarea şi evaluarea proiectelor relevante care pot fi structurate sub forma unor parteneriate public-private.
”România a înregistrat, până în prezent, un număr redus de proiecte implementate prin PPP, comparativ cu alte state europene care au valorificat acest instrument pentru dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor publice şi a altor domenii esenţiale. Ministerul Finanţelor urmăreşte, prin acest efort, să contribuie la creşterea capacităţii instituţionale pentru promovarea de proiecte viabile şi sustenabile, în colaborare cu sectorul privat”, precizează Ministerul de Finanţe.
Acest demers continuǎ acţiunile întreprinse deja de Ministerul Finanţelor în sprijinul dezvoltării proiectelor PPP. În decembrie 2024, a fost aprobat Ordinul nr.6695/17.12.2024 privind publicarea ghidurilor şi metodologiilor pentru înţelegerea şi aplicarea cadrului PPP, iar în perioada 26–29 mai 2025 a avut loc prima sesiune extinsă de instruire dedicată autorităţilor publice centrale şi locale.
„Fiecare minister este invitat să transmită, până la finalul lunii iulie, o analiză internă a proiectelor de investiţii, incluzând informaţii esenţiale precum: obiectivul proiectului, indicatorii tehnico-economici, valoarea estimată a investiţiei, stadiul de pregătire (temă de proiectare, studii de prefezabilitate sau fezabilitate), situaţia terenurilor implicate (proprietate, necesar de expropriere), precum şi avizele sau autorizaţiile deja obţinute”, a declarat Ministrul Alexandru Nazare.
Ministerele vizate pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte PPP includ:
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Ministru Florin-Ionuţ Barbu
- Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Ministru Diana-Anda Buzoianu
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ministru Cseke Attila Zoltán
- Ministerul Educaţiei şi Cercetării - Ministru Daniel-Ovidiu David
- Ministerul Energiei - Ministru Bogdan-Gruia Ivan
- Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenorialului şi Turismului - Ministru Radu-Dinel Miruţă
- Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Ministru Dragoş-Nicolae Pîslaru
- Ministerul Sănătăţii - Ministru Alexandru-Florin Rogobete
- Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Ministru Ciprian-Constantin Şerban

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.