O nouă lege care interzice oamenilor fără adăpost să doarmă pe străzile din Ungaria a intrat în vigoare luni şi a stârnit critici din partea grupărilor pentru drepturile omului, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea, care completează un amendament la Constituţie aprobat în iunie prin care dormitul pe străzi noaptea devine infracţiune, oferă poliţiei posibilitatea de a ordona oamenilor străzii să se mute într-un adăpost. Dacă vor refuza de trei ori într-o perioadă de 90 de zile, poliţia îi poate reţine şi distruge lucrurile personale.

Guvernul lui Viktor Orban a informat că noua lege care ca scop să ofere condiţii de trai bune pentru cei fără adăpost.

Gabor Ivanyi, care conduce gruparea Oltalom, ocupându-se de adăposturi, a declarat că guvernul nu a dialogat corespunzător cu organizaţiile de caritate înainte să treacă legea. „Această lege are ca scop să sperie oamenii străzii pentru a-i face să fugă. Ei sunt speriaţi şi nu ştiu ce să facă acum. Nu ştim ce se va întâmpla mâine”, a declarat el.

Guvernul a informat că a alocat 9 miliarde de forinţi (27 milioane de euro) pentru persoanele fără adăpost în 2018 plus încă 300 de milioane de forinţi pentru extinderea adăposturilor. „Credem că este nevoie să oferim mai mult ajutor şi nu mai multe drepturi persoanelor fără adăpost”, a declarat Bence Retvar, secretarul de stat. Retvari a declarat că mai multe ajutoare sunt disponibile de luni, fără să ofere detalii. Duminică, în jur de 500 de persoane au protestat faţă de noua lege în faţa Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.