Ungaria a negat miercuri că noua lege a educaţiei are ca scop să închidă universitatea finanţă de investitorul american George Soros şi a sugerat un posibil compromis la dispută, relatează Reuters. Cu toatea acestea, mii de oameni au ieşit din nou în stradă pentru a protesta faţă de Guvernul lui Viktor Orban, denunţând atacurile la adresa ONG-urilor şi universităţii susţinute de Soros, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o aparentă schimbare de ton, secretarul pentru Educaţie Laszlo Palkovics a declarat că Universitatea Central European ă (CEU) poate continua să opereze, dacă face cursurile şi emite diplomele prin şcoala sa soră existentă în Ungaria.

“Nu am vrut niciodată să închidem CEU”, a explicat oficialul. “Întrebarea este dacă CEU intenţionează să aibă licenţă în Ungaria sau să aibă cursuri în Ungaria onorate cu o diplomă CEU (…) licenţa (proprie CEU – n.r.) are mică importanţă”, a adăugat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Zoltan Kovacs, a dat asigurări că vor exista consultări, chiar dacă legea controversată nu va fi suspendată. “Vom avea discuţii cu toată lumea; dacă Universitarea Soros este condusă de bună intenţii, va putea rezolva problema”, a spus el.

CEU a fost luată prin surprindere de declaraţiile lui Palkovics. “Soluţia evocată de secretarul de stat Palkovics în presă nu pare să fie coerentă şi sigură din punct de vedere legal şi operaţional”, a scris conducerea universităţii într-un comunicat. “CEU nu a fost abordată direct de secretarul Palkovics cu această informaţie”, se adaugă în mesaj.

Între timp, mii de oameni au format, în capitală, conturul unei inimi în care scria “civil”, o referire la diferitele organizaţii ale societăţii civile care se simt ameninţate de iniţiativele puterii din ţară.

Majoritatea tineri, participanţii au criticat Guvernul lui Orban. “Oamenilor le este ruşine că sunt unguri”, a spus Gergo, un licean de 18 ani venit la manifestaţie împreună cu fratele său.

“Manifestaţia depăşeşte cu mult ONG-urile şi CEU. Oamenii s-au săturat de Orban şi compania. Fiica mea are 18 ani, nici măcar nu s- a gândit să meargă la universitate în Ungaria, pleacă în Scoţia”, spune nemulţumit Zoltan Keresztes, în vârstă de 50 de ani, care lucrează într-o multinaţională.

“Mulţi oameni de la ţară nici măcar nu ştiu ce se întâmplă aici. Presa oficială minte în legătură cu cifrele”, spune . Szerényi András, un traducător în vârstă de 65 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.