Documentul de răspuns trimis de guvernul ucrainean Budapestei nu conţine niciun progres în ceea ce priveşte restabilirea deplină a drepturilor minorităţii maghiare din Transcarpatia ca înainte de 2015, a declarat marţi, la Budapesta, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, citat de MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist la o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ministrul ungar de externe a subliniat că la discuţiile purtate în ianuarie cu omologul său ucrainean a precizat clar aşteptările Ungariei în această privinţă, şi anume ca drepturile anterioare ale minorităţii din Transcarpatia, diminuate treptat, să fie restabilite.

În acest sens, el a menţionat că a fost înmânat un document care rezuma în 11 puncte deciziile care ar fi necesare din partea Ucrainei.

„Nu cerem nimic extraordinar, ci doar să fie restabilite drepturile pe care maghiarii din Transcarpatia le aveau deja”, a spus el marţi. „Din păcate, trebuie să constatăm că documentul de răspuns trimis de colegii noştri ucraineni nu conţine niciun progres în acest domeniu”, a adăugat el.

Péter Szijjártó a mai declarat că răspunsul oficial al Budapestei va fi trimis Kievului miercuri. „Sper din tot sufletul că în viitor vor abandona această poziţie dogmatică şi sper sincer că vor reuşi să demonstreze oarecare progrese în privinţa drepturilor minorităţilor”, a subliniat şeful diplomaţiei maghiare. „Până când în Ucraina nu va fi adoptată legislaţia necesară pentru a restabili drepturile comunităţii naţionale maghiare, pur şi simplu nu se pot crea condiţiile unei întâlniri la nivel înalt”, a adăugat ministrul.

Tensiunile dintre cele două ţări nu sunt noi, relaţiile lor diplomatice s-au deteriorat încă de înainte de invazia rusă în Ucraina, după ce Kievul a adoptat, începând din 2017, o serie de măsuri controversate cu privire la învăţământul în limba ucraineană.

Kievul a încercat să potolească aceste tensiuni şi a adoptat recent o lege care protejează drepturile minorităţilor etnice din Ucraina - un pas pe care Guvernul ungar l-a respins ca insuficient.

Peste 10.000 de maghiari trăiesc în Transcarpatia, o regiune situată în vestul extrem Ucrainei, care s-a aflat sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.