Premierul Viktor Orban a anunţat că liderii europeni au decis închiderea rutei migratorii din Balcani, folosită de majoritatea migranţilor pentru a ajunge în statele prospere din Vest, în urma Summitului UE-Turcia, transmite EFE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul de la Budapesta a precizat pentru presa maghiară că a respins planul de relocare a solicitanţilor de azil în ţările europene, după ce liderii prezenţi la summit au fost de acord cu relocarea directă a sirienilor din Turcia. În schimb, Ankara va accepta toţi migranţii economici şi pe cei care nu respectă condiţiile de azil europene, care au fost expulzaţi din UE.

Orban a susţinut că propunerea Turciei, ca pentru fiecare sirian retrimis în Turcia din insulele greceşti, UE va accepta relocarea unui sirian direct de pe teritoriul turc, este una dificilă. 

Premierul Ungariei a amintit că Ungaria nu acceptă nicio versiune a planului de relocare a refugiaţilor, iar împreună cu Slovacia a denunţat sistemul cotelor la Curtea Europeană de Justiţie.

În schimbul opririi afluxului de migranţi, Ankara a cerut dublarea, până în 2018, a fondurilor europene alocate Turciei pentru ajutarea refugiaţilor sirieni, dar şi angajamentul ca UE să preia câte un refugiat sirian direct din Turcia pentru fiecare trimis în Turcia de pe insulele elene.

De asemenea,  Ankara vrea ca UE să ridice vizele pentru turci în luna iunie, faţă de sfârşitul lui 2016, cum era prevăzut anterior. În ceea ce priveşte negocierile privind aderarea la UE, Ankara cere deschiderea a încă cinci capitole de negociere.

Liderii europeni au fost de acord cu ridicarea vizelor în această vară cu condiţia ca Ankara să îndeplinească o serie de condiţii precum să îşi schimbe poitica de acordare a vizelor pentru statele islamice şi să introducă paşapoarte biometrice, care sunt mai greu de falsificat.

Ei nu au spus clar ce sumă suplimentară de bani vor aloca refugiaţilor din Turcia şi au făcut numai referiri vagi la o eventuală reluare a negocierilor de aderare la UE, în condiţiile în care problema cipriotă nu a fost rezolvată încă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.