Parlamentul Ungariei a adoptat, luni, primele măsuri anticorupţie menite să atenueze temerile Comisiei Europene, care blochează fonduri de miliarde de euro în aşteptarea reformelor privind statul de drept, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două amendamente au fost adoptate cu majoritate confortabilă, conform rezultatelor votului comunicate pe site-ul Parlamentului.

Una dintre măsuri permite cetăţenilor să depună o plângere în instanţă dacă consideră că procuratura a încheiat în mod arbitrar o anchetă de corupţie. O alta urmăreşte să consolideze transparenţa procesului legislativ: solicită îmbunătăţirea dezbaterii publice, în timp ce majoritatea legilor sunt acum aprobate fără consultare prealabilă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

De asemenea, va fi creată o ”autoritate independentă” pentru a controla mai bine utilizarea fondurilor UE, măsură care va fi adoptată până marţi.

Comisia a propus în septembrie să priveze Ungaria de 7,5 miliarde de euro. Guvernul ultra-conservatorului Viktor Orban este suspectat de Bruxelles că a slăbit statul de drept şi că foloseşte banii europeni pentru a-i îmbogăţi pe cei apropiaţi premierului.

Budapesta a promis în total 17 măsuri-cheie, dintre care unele au fost adoptate prin simplu decret, pentru a remedia ”neregulile” şi ”carenţele” denunţate de Bruxelles în procedurile de atribuire a contractelor publice şi pentru a preveni conflictele de interese.

Guvernul speră să convingă Bruxelles-ul să deblocheze planul de redresare post-Covid (5,8 miliarde de euro în subvenţii), fonduri de care ţara, afectată de inflaţie şi de un forint depreciat, are nevoie mai mult ca niciodată.

Ungaria este singura ţară din Uniunea Europeană al cărei plan nu a primit încă undă verde de la Comisia Europeană, din aceleaşi motive legate de respectarea statului de drept.

ONG-ul Transparency International, care situează Ungaria pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte corupţia, s-a declarat însă ”sceptic” cu privire la eficienţa măsurilor, întrucât ”sistemul a fost pervertit” de la revenirea la putere a lui Orban în 2010.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.