Un vulcan a erupt, miercuri, în sud-vestul Islandei, a anunţat biroul meteorologic al ţării, marcând cea mai recentă dintr-o serie de erupţii în apropierea capitalei în ultimii ani, transmite Reuters.
Deseori descrisă ca un tărâm al gheţii şi al focului, ţara insulară din Atlanticul de Nord, cu numeroşi gheţari şi vulcani, a cunoscut deja o duzină de erupţii de când sistemele geologice din peninsula Reykjanes s-au reactivat în 2021.
Erupţiile, cunoscute sub numele de erupţii de fisură, se caracterizează prin fluxuri de lavă care ies din crăpături lungi în scoarţa terestră, mai degrabă decât dintr-un crater central.
Erupţiile din Reykjanes nu au reprezentat până acum o ameninţare pentru capitala Reykjavik şi nici nu au provocat dispersări semnificative de cenuşă în stratosferă, evitând perturbarea traficului aerian.
Cu toate acestea, oraşul pescăresc Grindavik din apropiere, în care locuiau aproape 4.000 de persoane înainte de ordinul de evacuare din 2023, rămâne în mare parte pustiu din cauza ameninţării periodice reprezentate de fluxurile de lavă şi de cutremurele de pământ aferente.
Spa-ul de lux Blue Lagoon şi centrala termică Svartsengi din apropiere au fost, de asemenea, ameninţate de lavă în unele dintre erupţiile anterioare.
Experţii au declarat că erupţiile din zonă s-ar putea repeta timp de decenii sau chiar secole.
Islanda, care este aproximativ de mărimea statului Kentucky din SUA şi are mai puţin de 400.000 de locuitori, se mândreşte cu peste 30 de vulcani activi.
Acest lucru face ca insula din nordul Europei să fie o destinaţie excelentă pentru turismul vulcanic - un segment de nişă care atrage mii de amatori de senzaţii tari în fiecare an în locuri din Mexic şi Guatemala, până în Sicilia, Indonezia şi Noua Zeelandă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.