Un vulcan a erupt duminică în sud-vestul Islandei, reprezentând o ameninţare imediată pentru un oraş de pescari din apropiere, care fusese evacuat din cauza temerilor de erupţie, au declarat autorităţile, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Transmisiunile live de dimineaţa devreme de la faţa locului au arătat fântâni de rocă topită care curg din fisurile din pământ, fluxul de lavă portocaliu strălucind pe cerul întunecat.

Erupţia a început la nord de oraşul Grindavik, care sâmbătă a fost evacuat pentru a doua oară din cauza temerilor că o erupţie ar fi iminentă, pe fondul unui roi de activitate seismică, au declarat autorităţile.

Islanda a încercat în ultimele săptămâni să construiască bariere de pământ şi rocă pentru a împiedica lava să ajungă la Grindavik, dar cea mai recentă erupţie părea să fi pătruns în apărare.

”Conform primelor imagini transmise de zborul de supraveghere al Gărzii de Coastă, s-a deschis o fisură de ambele părţi ale digului de apărare, care au început să fie construite la nord de Grindavík”, a anunţat Biroul Meteorologic Islandez (IMO) într-un comunicat.

”Lava curge acum spre Grindavík. Pe baza măsurătorilor efectuate de elicopterul Gărzii de Coastă, perimetrul este acum la aproximativ 450 de metri (1.500 de picioare) de cele mai nordice case din oraş”, a adăugat acesta.

Aceasta este a doua erupţie vulcanică din peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei în mai puţin de o lună şi al cincilea focar din 2021.

Luna trecută, o erupţie a început în sistemul vulcanic Svartsengi, pe 18 decembrie, după evacuarea completă a celor 4.000 de locuitori din Grindavik şi închiderea staţiunii geotermale Blue Lagoon, un punct turistic popular.

Peste 100 de locuitori din Grindavik s-au întors în ultimele săptămâni, înainte de ordinul de evacuare reînnoit de sâmbătă, potrivit autorităţilor locale.

Agenţia de protecţie civilă din Islanda a declarat duminică că şi-a ridicat nivelul de alertă la ”urgenţă”, cel mai înalt pe o scară de trei niveluri, semnalând că a început un eveniment care ar putea provoca daune oamenilor, comunităţilor, proprietăţilor sau mediului.

Situată între plăcile tectonice eurasiatice şi nord-americane, două dintre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct seismic şi vulcanic fierbinte, deoarece cele două plăci se mişcă în direcţii opuse.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.