Justiţia nord-irlandeză a anunţat joi - la 47 de ani de la "Bloody Sunday" - inculparea de crime a unui veteran britanic, o hotărâre considerată însă insuficientă de către familiile victimelor acestui sumbru episod al violenţelor între republicani şi unionişti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este prima oară când se declanşează urmăriri cu privire la această dramă, care a avut loc la 30 ianuarie 1972, în timpul ”tulburărilor” ce au devastat provincia britanică timp de trei decenii, între republicani naţionalişti (catolici) - susţinători ai reunificării Irlandei, şi loialişti unionişti (protestanţi) - apărători ai Coroanei britanice.

În acea zi, 13 activişti catolici au fost ucişi la Derry de către un regiment de paraşutişti britanici, la o manifestaţie paşnică, organizată în semn de protest faţă de internarea unor activişti din cadrul comunităţii catolice în afara oricărui control judiciar.

O a 14-a persoană a murit cinci luni mai târziu. Acest traumatism a fost imortalizat printr-un hit al trupei de rock irlandeze U2, "Sunday Bloody Sunday" (1983).

În total 17 foşti militari britanici aşteptau hotărârea serviciilor acuzării nord-irlandeze, care au conchis că există ”suficiente probe disponibile să fie inculpat un fost militar”, prezentat drept ”soldatul F”, de uciderea a doi bărbaţi şi tentative de ucidere a altor patru.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi 16 militari britanici şi doi foşti presupuşi membri ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA), probele disponibile au fost considerate ”insuficiente” în vederea declanşării unor proceduri.

”TERIBIL DEZAMĂGIT”

Înaintea anunţului, apropiaţi ai victimelor au defilat, joi dimineaţa, pe ploaie, la Derry, cu portrete alb-negru ale persoanelor decedate, cu numele acestora şi mesajul ”Dreptate”.

Într-o conferinţă de presă, John Kelly, al cărui frate, în vârstă de 17 ani atunci, se află între victime, s-a declarat ”teribil dezamăgit” de faptul că urmăririle se limitează la ”soldat F”, evocând eventuale recursuri.

”Noi am parcurs un drum lung de când taţii noştri şi fraţii noştri au fost masacraţi cu brutalitate, pe străzile din Derry, în timpul Bloody Sunday”, a declarat el, pe un ton grav, stând să izbucnească în larimi. ”În timp, toţi părinţii defuncţiolor au murit, dar noi suntem aici în locul lor”.

El şi-a exprimat bucuria faţă de apropiaţii presupuselor victime ale ”soldatului F”. ”Victoia lor este victoria noastră”, a apreciat el.

O organizaţie de apărare a veteranilor - Justice for Northern Ireland Veterans - a denunţat, în schimb decizia judiciară.

”Niciun militar nu ar trebui să fie inculpat. Asta s-a întâmplat acum 47 de ani, trebuie să ştim să tragem o linie şi să mergem înainte”, a apreciat fondatorul organizaţiei, Alan Barry.

”Sodatul F” urmează să beneficieze de sprijinul Guvernului britanic, care va suporta cheltuielile în justiţie, a data asigurări ministrul Apărării Gavin Williamson.

”Le suntem datori militarilor care au servit cu curaj şi distincţie pentru a aduce pacea în Irlanda de Nord”, a spus el.

O anchetă publică a dezvăluit în 2010 că trupele britanice au tras primele şi au prezentat un raport mincinos al faptelor. Premierul britanic de la acea vreme, David Cameron, a prezentat atunci scuze în mod oficial pentru aceste fapte, pe care le-a catalogat drept ”nejustificate şi nejustificabile”.

TENSIUNI PERSISTENTE

Londra a anunţat miercuri că foştii militari vinovaţi de crime comise în timpul ”tulburărilor” ar putea beneficia de o eliberare anticipată, în cadrul Acordului din Vinerea Mare din 1998.

Acest acord de pace a permis unui număr de aproximativ 500 de paramilitari republicani şi loialişti să iasă din închisoare după ce au ispăşit pedepse scurte.

În prezent, regimul eliberării acoperă numai infracţiuni comise din 1973 în 1998, însă Guvernul a propus un proiect de lege vizând să lărgească acest regim la infracţiuni comise începând din 1968.

IRA a anunţat, în 2005, că a depus definitiv armele, însă grupări republicane disidente sunt suspectate că acţionează în continuare şi există în continuare tensiuni.

În ianuarie, o maşină-capcană a explodat la Derry, iar poliţia suspectează o grupare disidentă - ”noua IRA”.

O grupare care se prezintă drept Armata Republicană Irlandeză (IRA) a revendicat responsabilitatea coletelor suspecte găsite la Londra şi în Scoţia săptămâna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.