Un tweet virulent al lui Donald Trump despre apărarea europeană este un ”îndemn suplimentar” la înfiinţarea unei armate comune a Uniunii Europene, a apreciat luni ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire, în opinia căruia este necesar ca Europa să-şi afirme suveranitatea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Când citeşti acest tweet, este o incitare suplimentară să faci această armată europeană pe care o propune Emmanuel Macron”, a declarat la postul FranceInter ministrul, întrebat despre declaraţiile preşedintelui american.

”Problema, astăzi”, nu este neapărat ”ce-i răspundem lui Donald Trump”, a continuat ministrul. ”Este ceea ce avem noi, europenii, în noi, şi ce suntem capabili să facem”.

Preşedintele american a apreciat - la sosirea sa la Paris, vineri, la ceremoniile de la 11 noiembrie - ”foarte insultătoare” declaraţii ale lui Emmanuel Macron prin care acesta a pledat în favoarea constituirii unei armate europene şi a apreciat că Europa este necesar ”să se apere de China, de Rusia şi chiar de Statele Unite”.

Însă Palatul Elysée a dat asigurări că armata europeană în discuţie nu vizează în niciun caz Statele Unite, evocând o ”confuzie” în interpretarea acestor declaraţii.

”Ar trebui să împărţim mai bine povara în cadrul NATO”, a lansat de altfel Macron într-o întâlnire cu Donald Trump.

În opinia lui Bruno Le Maire, UE trebuie să fie capabilă pur şi simplu ”să se apere” în faţa ”ameninţării principale” pe care o constituie în prezent ”terorismul islamist”.

”Europa trebuie să-şi în prezent suveranitatea, ea trebuie să-şi apere interesele economice, ea trebuie să-şi afieme viziunea unei fiscalităţi juste şi eficiente”, a subliniat ministrul la postul de radio France Inter, insistând încă o dată asupra voinţei sale de a se taxa mai bine figanţii din domeniul digital.

”Când văd rezistenţa faţă de taxarea giganţilor în domeniul digital a administraţiei americane, care-şi manifestează în prezent opozaiţia faţă de această taxă pe lângă toate naţiunile europene, ecesta este un motiv suplimentar să impune această taxare”, a dat el asigurări.

Comisia Europeană (CE), susţinută de Franţa, militează de mai multe luni în favoarea impuneriirapide a unei taxe asupra cifrei de afaceri a giganţilor Internetului la nivel european. Însă acest poriect întâmpină dificultăţi în a se concretiza, din cauza opoziţiei câtorva ţări ca Irlanda şi unor reticenţe ale Germaniei.

PUTIN A PURTAT O DISCUŢIE BUNĂ CU TRUMP

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că a purtat o conversaţie ”bună” cu omologul său american Donald Trump, duminică, la Paris, în marja comemorărilor sfârşitului Primului Război Mondial.

”Da”, a răspuns Putin când a fost întrebat de un jurnalist dacă a reuşit să discute cu Trump, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

”Bună”, a adăugat preşedintele rus, întrebat cum a fost această conversaţie. Însă el nu a precizat care a fost conţinutul acestei discuţii.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cei doi lideri au convenit să se întâlnească în vederea unei discuţii mai detaliate în marja summitului G20, prevăzut la sfârşitul lui noiembrie în Argentina.

O întâlnire între preşedintele rus şi preşedintele american, cu ocazia acstor evenimente în centrul cărora se află centenarul armistiţiului era incertă.

Vladimir Putin a anunţat anterior că este ”pregătit de dialog” cu Statele Unite, care şi-au anunţat intenţia de a se retrage din cadrul Tratatului INF care interzice rachetele nucleare cu rază intermediară de acţiune, încheiat cu URSS-ul în timpul Războiului Rece.

Aproximativ 70 de şefi de stat şi de guverne - inclusiv preşedintele american, rus şi român Klaus Iohannis - au comemorat duminică, la Arcul de Triumf de la paris centenarul armistiţiului din 1918.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.