Un tribunal din Osaka a decis, luni, că interzicerea căsătoriei în Japonia între persoane de acelaşi sex nu este ”neconstituţională”. Astfel, verdictul reprezintă lovitură pentru activiştii pentru drepturile comunităţii LGBTQ din singura naţiune din Grupul celor şapte care interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trei cupluri de acelaşi sex au înaintat un caz la tribunalul districtual Osaka, însă doar unul dintre ele a fost audiat pe această temă în Japonia. Pe lângă respingerea reclamaţiei lor potrivit căreia interdicţia contravine constituţiei Japoniei, instanţa le-a respins cererea de despăgubire de 1 milion de yeni (7.414 USD).

Verdictul anulează speranţele activiştilor de a creşte presiunea asupra Guvernului japonez pentru a aborda această problemă, după ce, în martie 2021, o instanţă de la Sapporo a decis în favoarea unei solicitări conform căreia interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex este neconstituţională.

Constituţia Japoniei defineşte căsătoria ca fiind bazată pe ”consimţământul reciproc al ambelor sexe”, dar creşterea sprijinului public în sondajele de opinie pentru căsătoria între persoane de acelaşi sex şi introducerea drepturilor de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex în capitala Tokyo, săptămâna trecută, au crescut speranţele activiştilor şi avocaţilor în cazul Osaka.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.