Un tânăr pilot, Vladislav Zalistovskii, în vârstă de 23 de ani, al cărui indicativ de zbor era ”Casca Albastră”, a fost ucis într-o misiune de luptă în timp ce pilota un avion de vânătoare de tip MiG-29, scrie presa ucraineană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul ascunde numărul exact al pierderilor, în contextul în care contraofensiva ucraineană nu şi-a atins obiectivele, iar militarii ucraineni se plâng de lipsa unei rotiri a unităţilor pe front.

Forţele Aeriene ucrainene, dotate cu maerial din perioada sovietică aşteaptă cu nerăbdare să primească avioane de vânătoare de tip F-16.

”Tu îţi iubeai munca, viaţa ta, cerul tău, dar asta ţi-a făcut o glumă proastă. Vei fi în inimile noastre pentru întotdeauna cel mai bun copil din liume”, a scris pe Instagram prietena lui Vladislav Zalistovskii, care a publicat o fotografie în care tânărul apare în avionul său MiG-29.

Pilotul ”Blue Helmet”, care-şi folosea indicativul şi pe reţele de socializare, ar fi fost ucis la 5 ianuarie într-o misiune de luptă.

Vladislav Zalistovskii, originar din Malîn, în regiunea Jitomir, a absolvit în 2021 Universitatea Naţională ucraineană a Forţelor Aeriene ”Ivan Kojedub” din Harkov, potrivit postului public ucrainean Suspilne.

El era repartizat la a 114-a Brigadă a Aviaţiei Tactice a armatei ucrainene cu sediul la Ivano-Frankivsk (vest) şi avea la activ aproximativ zece misiuni.

El publica pe reţele de socializare, cu indicativul ”Casca Albastră” înregistrări video din timpul zborurilor sale cu MiG-29.

Kievul a pierdut, de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022, cel puţin 22 de aeronave de acest tip, dezvoltate în anii '70 de fosta Uniune Sovietică.

”Vladislav a murit apărându-ne cerul, chiar dacă avea 23 de ani. Gândiţi-vă la acest număr. 23 de ani”, scrie pe Instagram ”Air fighter”, alt pilot ucrainean.

La începutul invaziei, Forţele Aeriene ucrainene au plătit un tribut greu în faţa Forţelor Aeriene ruse, mult mai numeroase.

În timp ce capitala era ameninţată cu încercuirea, un  pilot al unui MiG-29 ar fi asigurat singur apărarea oraşului, doborând aproximativ 40 de avioane inamice.

Însă acest simbol - legenda ”Fantomei de la Kiev” -, a fost dezmninţită de către armata ucraineană.

”Ucraina aşteaptă (avioanle de vânătoare de tip) F-16. Ne pierdem cele mai bune elemente”, îşi exprimă supărarea pe X un consilier la Ministerul ucrainean de Interne, Anton Gheraşcenko.

Aceste avioane de vânătoare americane - livrate de Danemarca şi Olanda - urmează să sosească la începutul acestui an.

Piloţi ucraineni sunt formaţi, de mai multe luni, pentru a pilota acest avion de vânătoare multirol - vânătoare, bombardament, recunoaştere -, care ar urma să permită lovirea în profunzime a dispozitivului rus.

Modelul de avion F-16 livrat de Olanda poate trage o rachetă de tip aer-aer cu o rază de acţiune de 150 de kilometri, lucru care ar putea obliga bombardiere ruseşti să dea înapoi.

Kievul aşteaptă să primească aproximativ 60 de aeronave de acest tip.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.