Un militar american, Cole Bridges, în vârstă de 22 de ani, a pledat vinovat de faptul că a încercat să ajute organizaţia Statul Islamic (SI) să atace armata americană în Orientul Mijlociu, anunţă autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militarul a transmis în realitate informaţii unor agenţi ai poliţiei federale (FBI) sub acoperire.

Agenţii FBI sub acoperire s-au dat drept membri ai grupării jihadiste care a controlat, timp de mai mulţi ani, vaste teritorii în Irak şi Siria, după care a fost înfrântă de către forţe locale, susţinute de o coaliţie internaţională antijihadistă condusă de către Statele Unite.

Cole Bridges - care a intrat în armată în 2019 - a pledat vinovat miercuri de ”tentativă de asistenţă materială a unei organizaţii străine desemnate ca teroristă şi tentativă de omor a unor militari americani”, anunţă într-un comunicat procurori federalki însărcinaţi cu dosarul.

”ŢINTE POTENŢIALE LA NEW YORK”

Potrivit acuzării, tînărul a fost mai întâi un cititor al propagandei jihadiste online.

În octombrie 2020, el a început să discute cu cel care era un agent FBI, care i-a ”furnizat antrenament şi sfaturi” în vederea atacării ”unor potenţiale ţinte la New York”.

El i-a dat apoi sfaturi pentru a face un maximum de pagube şi victime prin atacarea armatei americane în Orientul Mijlociu.

Militarul i-a trimis două înregistrări video în care apare, una în care pozează cu steagul jihadist, iar în cealaltă în care reia ”un discurs de propagandă care susţine o ambuscadă” vizând militari americani, potrivit acuzării.

Celule jihadiste comit sporadic atacuri în regiune, după înfrângerea teritorială a ”califatului” proclamat de SI, iar unele dintre aceste celule sunt vizate în atacuri americane.

Cole Bridges urmează să-şi afle pedeapsa la 2 noiembrie.

El riscă 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre cele două capate de auzare - de care a pledat vinovat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.